România trebuie să reducă deficitul bugetar la 5,9% în 2010 şi ulterior la sub 3% pentru a nu avea probleme financiare majore, conform reprezentanţilor FMI, prezenţi în această perioadă în România pentru revizuirea acordului stand-by.

Şeful misiunii de evaluare a FMI în România, Jeffrey Franks, a subliniat că datoria publică nu va reprezenta un pericol pentru România dacă va fi respectată ţinta de deficit bugetar.

„Cu cât reducem mai repede deficitul bugetar cu atât creşterea datoriei publice va încetini şi astfel pericolul pentru România se va diminua”, a spus Franks. Discuţiile la care a participat şeful misiunii FMI au vizat printre altele veniturile şi cheltuielile stabilite pentru 2010 şi reformele incluse în buget. Pe de altă parte, el a arătat că FMI va fi flexibil în ceea ce priveşte transferurile de bunuri şi servicii din bugetul pe 2010.

România are un acord cu FMI pe doi ani pentru aproape 13 miliarde de euro. Fondul urmează să vireze în perioada următoare circa 2,3 miliarde de euro în conturile BNR, după ce anul trecut a acordat primele tranşe în valoare de peste 6 miliarde şi  jumătate de euro.

Sursa:RFI