Legea nr. 364/2009 aprobă cu modificări O.U.G. nr. 82/2009 pentru ratificarea Memorandumului şi a Acordului de împrumut, dintre România – în calitate de Împrumutat, Banca Naţională a României – în calitate de agent al Împrumutatului, şi Comunitatea Europeană – în calitate de Împrumutător.

Legea are ca obiect ratificarea Memorandumului de înţelegere dintre Comunitatea Europeană şi România, precum şi ratificarea Acordului de împrumut, în sumă de până la 5 miliarde de euro, dintre România, Banca Naţională a României şi Comunitatea Europeană. Prin Memorandumul de înţelegere, se prevăd criterii specifice de politică economică pentru România, în vederea acordării tranşelor din împrumut, precum şi sistemul de monitorizare şi raportare a indicatorilor economici, pe parcursul implementării asistenţei comunitare. Împrumutul este acordat în sumă de 5 miliarde de euro, în maximum 5 rate. Scadenţa medie nu trebuie să depăşească 7 ani, aceasta calculându-se în funcţie de datele de tragere ale tranşei respective.

Prin legea de aprobare, ordonanţa de urgenţă a fost modificată în sensul ca plata serviciului datoriei publice aferente împrumutului, pentru ratele de capital la curs istoric, să se facă din împrumuturi de stat destinate refinanţării datoriei publice.

Legea nr. 364/2009 a fost promulgată pe data de 19 noiembrie 2009 şi a fost publicată în MO 806/2009.