Ministrul Muncii Mihai Şeitan a propus ca plata CAS în cazul celor care au doar contracte pe drepturi de autor şi convenţii civile să fie făcută exclusiv de către angajaţi, aceştia putând opta între plata a 30,8% din salariul minim pe economie şi 30,8% din cinci salarii medii brute.

Propunerea a fost făcută în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii Clubului Român de Presă, Patronatului Presei Romedia, Asociaţiei Jurnaliştilor din România şi Mediasind.

Preşedintele Clubului Român de Presă (CRP), Indira Crasnea, a declarat că invitaţia ministrului Muncii de a discuta cu reprezentanţii mass-media „este o idee bună de dialog”, atâta timp cât acesta nu se transformă într-un „dialog al surzilor”.

Crasnea a precizat că ministrul Muncii a făcut o contra-propunere cu titlu personal, referitoare la nivelul la care se poate plăti contribuţia de asigurări sociale şi la perioada de aliniere, care se referă la faptul că CAS ar trebui să fie plătit exclusiv de către angajat, în cazul în care acesta are doar contract pe drepturi de autor. Ministrul ar mai fi propus un plafon minim şi maxim privind nivelul contribuţiei, respectiv 30,8% din salariul minim pe economie sau 30,8% din cinci salarii medii brute pe economie.

„Există opţiunea de a alege nivelul de contribuţie”, a declarat Crasnea, precizând că CRP a luat notă de propunere, aceasta urmând să fie discutată cu toţi membrii Clubului.

Crasnea a mai spus că CRP respinge ideea de a pune în aplicare plata CAS pentru drepturi de autor de la 1 ianuarie 2011, această măsură nefiind oportună întrucât anul 2010 va fi „foarte greu pentru mass-media din punct de vedere financiar”. Ea a subliniat că, în acest moment, CRP este pentru menţinerea regimului actual al drepturilor de autor, fără taxare suplimentară, din cauza stării „fragile” a mass-media şi a veniturilor scăzute ale jurnaliştilor.

Sursa: Avocatnet.ro