Bulgaria a propus-o pe Kristalina Gheorghieva, vicepreşedinte al Băncii Mondiale, pentru a face parte din Comisia Europeană (CE), în locul candidatei controversate Rumiana Jeleva, care s-a retras, a anunţat preşedintele CE, Jose Manuel Barroso.

Premierul bulgar Boiko Borisov l-a informat pe preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, despre „intenţia sa de a o desemna pe Kristalina Gheorghieva, în prezent vicepreşedinte al Băncii Mondiale, ca membru al Comisiei Europene”, se arată într-un comunicat al Comisiei.

Barroso „se va întâlni cât mai curând posibil cu aceasta pentru a decide dacă este de acord cu această nominalizare” şi precizează că va respecta „decizia personală” a lui Rumiana Jeleva, potrivit comunicatului.

Preşedintele Comisiei Europene a salutat „reacţia rapidă a Guvernului bulgar faţă de această situaţie” şi speră că procedura de numire a membrilor noii Comisii va continua pentru a fi „încheiată în termen cât mai scurt”.

Candidata desemnată de Bulgaria pentru un post de comisar european, Rumiana Jeleva, a renunţat la această candidatură şi a demisionat din funcţia de ministru bulgar de Externe, anunţase grupul conservator din Parlamentul European, din care face parte.

Rumiana Jeleva se afla de aproape o săptămână într-o poziţie incertă, după ce a fost audiată de Parlament, care îi examinează pe toţi comisarii desemnaţi. Aceştia urmau să îşi înceapă mandatul în principiu în debutul lunii februarie.

Rumiana Jeleva a fost acuzată săptămâna trecută, când a fost audiată de către comisia de specialitate a Parlamentului European, că nu a dezvăluit o parte din interesele sale, omiţând să menţioneze acţiunile deţinute la firma bulgară de consultanţă Global Consult.

Sursa: Mediafax.ro