Herman van Rompuy, vine la Bucureşti, după ce s-a oprit în aproape toate marile capitale ale Uniunii Europene, în primul rând pentru a prezenta priorităţile noii instituţii pe care o conduce, preşedinţia permanentă a Consiliului European.

Între aceste priorităţi se numără summit-ul informal pe care l-a programat deja pentru data de 11 februarie. Acest summit va fi destinat perspectivelor economice ale Uniunii Europene.

Pentru van Rompuy aceste perspective sunt încă destul de sumbre şi e nevoie de noi măsuri. Şi pentru România sprijinul european este esenţial: cu a doua inflaţie ca mărime din Uniunea Europeană şi numărându-se între cele şapte state europene care nu au ieşit din recesiune, România a pledat la ultimul Consiliu European pentru prelungirea pachetului european de măsuri anticriză.

România depinde de asemenea şi de împrumutul de la Comisia Europeană. În plus, încă de săptămâna trecută, Guvernul de la Bucureşti a anunţat că a prezentat Bruxelles-ului o listă cu 12 solicitări pentru autorizarea unor ajutoare de stat, inclusiv pentru sectorul agricol, care nu mai poate fi subvenţionat de stat din 2010.

Sursa:RFI