Parlamentul European a început audierea comisarilor europeni desemnaţi, procedura fiind una publică, iar România este reprezentată de Dacian Cioloş, desemnat pentru portofoliul agriculturii.

Timp de 7 zile, viitorii comisari europeni, în număr de 26, vor răspunde la întrebări legate de priorităţile mandatului lor.

Fiecare din cei 26 de comisari nominalizaţi a trebuit să răspundă mai întâi în scris la câteva întrebări generale trimise de Parlamentul European.

Chestionarul a cuprins întrebări referitoare la competenţe generale şi angajamentul european, apoi la managementul portofoliului şi cooperarea cu Parlamentul European şi, nu în ultimul rând, întrebări referitoare strict la domeniul pe care urmează să îl gestioneze.

Audierile publice care vor dura câte 3 ore pentru fiecare candidat în parte, vor permite membrilor comisiilor de specialitate ale Parlamentului European să aibă un schimb detaliat de idei cu cei nominalizaţi privind priorităţile pentru fiecare portofoliu.

Noua comisie va primi votul final al Parlamentului European pe 26 ianuarie într-o sesiune specială care va avea loc la Bruxelles.

Cabinetul Barroso 2 va fi prima Comisie Europeană care va funcţiona sub tratatul de la Lisabona cu un preşedinte permanent al Consiliului European şi cu un Înalt Reprezentant pentru Politica Externă şi de Securitate care este în acelaşi timp şi vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Sursa: Radio Romania Actualitati