Ministerul Sănătăţii intenţionează să introducă o taxă pe produsele de tip fast-food, începând cu 1 martie 2010, pentru a suplimenta veniturile ministerului, potrivit unui proiect de lege, publicat marţi, 6 ianuarie.

Proiectul de act normativ îşi propune să modifice şi să completeze Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, având în vedere faptul că „din ce în ce mai multă lume este afectată de excesul de greutate şi de obezitate, care sunt factori de risc pentru diabetul zaharat, tensiunea arterială crescută şi moartea prematură”.

Conform proiectului, taxa ar urma să fie aplicata de la data de 1 martie 2010.

Astfel, proiectul de lege prevede că, în scopul combaterii consumului excesiv de produse din tutun şi băuturi alcoolice, altele decât vinul şi berea, prevăzute în prezenta lege, pentru descurajarea consumului de produse alimentare nerecomandate cu conţinut crescut de sare, grăsimi, zahar, precum şi cu aditivi alimentari să se instituie unele contribuţii care vor fi venituri proprii ale Ministerului Sănătăţii, urmând a fi utilizate pentru finanţarea cheltuielilor de sănătate.

„Similară taxei pe viciu, noua taxă va reprezenta un procent din vânzarea produselor fast-food, iar fondurile pe care le vom colecta vor fi utilizate pentru suplimentarea fondurilor necesare derulării programelor de sănătate şi a celor de investiţii în infrastructura din sistem”, a declarat ministrul Sănătăţii, Atilla Cseke.

Contribuţiile vor veni din partea persoanele juridice care produc, importă sau prepară alimente nerecomandate cu conţinut crescut de sare, grăsimi, zahăr, cu aditivi alimentari, atât pentru produsele tip fast-food, produse de patiserie-cofetărie, snacksuri şi chipsuri, cât şi pentru băuturi răcoritoare cu excepţia apei plate îmbuteliate sau apei minerale îmbuteliate şi a sucurilor naturale proaspete din fructe şi legume.

De asemenea, Executivul va aproba lista produselor alimentare nerecomandate.

Sursa: Avocatnet