Şeful misiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks, continuă discuţiile cu guvernul interimar, cu Banca Naţională şi cu preşedintele Traian Băsescu, deocamdată, ajungându-se la un acord în ceea ce priveşte deficitul bugetar pe anul viitor, care nu poate depăşi 5,9% din produsul intern brut.

După ce ministrul interimar de finanţe Gheorghe Pogea a promis că va trimite proiectul de buget în Parlament până la Crăciun, Franks s-a arătat optimist.

Şeful misiunii de evaluare a FMI speră că următoarea tranşă, care ar fi trebuit să ajungă în România chiar luna aceasta, va putea fi deblocată în februarie dacă luna viitoare va exista un guvern şi proiectul de buget va fi adoptat de parlament.

Mai mult, Jeffrey Franks e optimist că, dacă totul va merge bine, România ar putea primi mai devreme de luna martie şi tranşa a patra din împrumut.

Condiţia este ca toate cheltuielile publice să fie reduse drastic. Veştile sunt bune şi pentru autorităţi dar, se pare, şi pentru români care, potrivit Eurobarometrului de toamnă, cred că salvarea României stă în banii de la FMI şi Comisia Europeană.

Concret, 36% dintre români îşi pun toate speranţele în soluţiile anticriză lansate de cele două mari instituţii, iar şase români din zece spun că au încredere în special în Comisia Europeană.

Jeffrey Franks dă asigurări că FMI nu a impus anumite măsuri privind reducerea cheltuielilor bugetare. O decizie în ceea ce priveşte concedierile în sectorul public va fi luată de către guvern, a precizat şeful misiunii de evaluare a acordului, Jeffrey Franks.

„Au fost declaraţii în presă că am fi responsabili pentru concedierea a 100.000 de oameni. Nu este cazul. Există o reducere privind cheltuielile de personal, pe care am agreat-o. Cum va fi acest nivel atins, va fi o decizie a guvernului”, a spus Franks, după o întâlnire cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Sursa: RFI