Ministerul Afacerilor Externe a anunţat alegerea, la 9 decembrie 2009, ca rezultat al demersurilor diplomatice intense, a candidatului României, Răzvan Nicolescu, pentru Consiliul de Administraţie al Agenţiei de Cooperare a Autorităţilor de Reglementare în domeniul Energiei (ACARE).

Acesta va avea calitatea de membru permanent al Consiliului de Administraţie, cu un mandat pentru o perioadă de şase ani.

Cu această ocazie au fost aleşi cei 5 membri permanenţi ai Consiliului de Administraţie, specialistului român alăturându-i-se experţi din Italia, Polonia, Germania şi Franţa. Consiliul de Administraţie va fi format din cei 5 membri desemnaţi de statele membre, 2 membri de către Parlamentul European şi 2 de către Comisia Europeană.

Crearea ACARE a fost prevăzută în pachetul legislativ energie – piaţa internă, adoptat de Parlamentul European şi Consiliul UE la jumătatea anului 2009. Această structură va constitui un mecanism independent de asigurare a coordonării autorităţilor naţionale de reglementare în domeniul energiei.

Viitoarea agenţie europeană va juca un rol important în atingerea obiectivului de consolidare a pieţei interne a energiei, în contextul mai larg al eforturilor statelor membre de definire a unei politici comune a UE în acest domeniu strategic. Agenţia, cu sediul la Ljubljana, îşi va începe activitatea în martie 2011.

Sursa: mae.ro