Legea nr. 340/2009 privind formularea de către România a unei declaraţii în baza art. 35 alin. (2) din Tratatul privind Uniunea Europeană a fost aprobată.

Legea are ca obiect formularea de către România a unei declaraţii, în baza art. 35 alin.(2) din Tratatul privind Uniunea Europeană, potrivit căruia orice stat membru poate recunoaşte, printr-o declaraţie, competenţa Curţii de Justiţie de la Luxemburg de a decide cu titlu preliminar asupra validităţii şi interpretării deciziilor, a convenţiilor încheiate în domeniul cooperării judiciare şi poliţieneşti.

Astfel, este prevăzută posibilitatea instanţelor de judecată de a se adresa Curţii de Justiţie, la cerere sau din oficiu, ori obligativitatea acestei solicitări, dacă hotărârea instanţei judecătoreşti naţionale nu mai poate fi atacată prin intermediul căilor ordinare de atac.

De asemenea, sunt prevăzute modalităţile de suspendare a cauzei, procedura soluţionării recursului asupra încheierii prin care instanţa a pronunţat suspendarea, precum şi cazurile supuse procedurii de urgenţă în faţa Curţii. Respectarea hotărârii Curţii de Justiţie, în cauzele în care s-a solicitat acesteia să se pronunţe cu titlu preliminar, este obligatorie.

Legea nr. 340/2009 a fost publicată în MO 786/2009.