Presedintele Republicii Cehe, Vaclav Klaus, a semnat marti, 3 noiembrie, Tratatul de la Lisabona. Anterior, Curtea Constitutionala a decis ca documentul nu încalca Legea fundamentala a Cehiei.
Liderii Uniunii Europene au salutat verdictul Curtii Constitutionale. În numele presedintiei suedeze a UE, ministrul pentru Afaceri Europene, Cecilia Malmström, a declarat ca nu mai exista niciun obstacol legal, care sa-l împiedice pe presedintele Vaclav Klaus sa semneze Tratatul.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si-a exprimat speranta ca, în aceste conditii, liderii europeni vor putea decide cât mai curând cine vor fi presedintele si înaltul reprezentant pentru politica externa al Uniunii.
Dupa numirea celor doi importanti oficiali europeni, domnul Barroso va trece la formarea noii Comisii Europene.
Presedintele Vaclav Klaus a declarat saptamâna trecuta ca este gata sa semneze Tratatul de la Lisabona imediat dupa verdictul Curtii Constitutionale si a dat asigurari ca nu va mai pune nicio alta conditie.
Asigurarile lui au venit dupa ce, cu o seara înainte, liderii europeni îi aprobasera cererea de derogare de la Carta Europeana a Drepturilor Omului si îsi exprimasera speranta ca ratificarea va fi încheiata cât mai curând în Cehia.
Dupa semnatura presedintelui Klaus, documentele trebuie sa ajunga la Roma, pentru ca Ministerul italian de Externe este depozitarul instrumentelor de ratificare a Tratatului Uniunii.
Odata încheiata aceasta procedura tehnica, Tratatul va intra în vigoare în prima zi a lunii care urmeaza dupa depunerea instrumentelor de ratificare de catre ultima tara, respectiv Cehia.