Proiectul de lege prin care se prevede transferul Registrului Comertului din subordinea Ministerului Justitiei (MJLC) în subordinea Camerei de Comert (CCIR) s-a aflat pe ordinea de zi a sedintei Camerei Deputatilor, fiind în procedura de urgenta.
Propunerea legislativa supusa dezbaterii are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 335/2007 a camerelor de comert din România si a Legii nr. 26/1990 privind registrul comertului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, în sensul trecerii sistemului oficiilor de registru al comertului de la MJLC si tribunale în sistemul camerelor de comert din România.
Initial, în data de 13 octombrie, Senatul a respins proiectul de lege, fiind prima camera sesizata.
Totodata, în luna februarie, deputatii au decis sa retrimita proiectul de lege la Comisia juridica, pentru redactarea unui raport suplimentar.
În acest sens, Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dezbatut initiativa legislativa, în sedinta din 28 octombrie, hotarând, cu majoritate de voturi, ca propunerea legislativa sa se supuna plenului Camerei Deputatilor, spre dezbatere si adoptare, cu amendamentele admise.
Proiectul de lege prevede ca „registrul central al comertului se tine de catre Oficiul National al Registrului Comertului, entitate cu personalitate juridica organizata si functionând pe lânga Camera de Comert si Industrie a României, organizatie de utilitate publica în întelesul Legii nr. 335/2007 a Camerelor de Comert din România”.
Totodata, oficiile registrului comertului ar urma sa se organizeze în subordinea Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), urmând sa functioneze pe lânga fiecare CCI judeteana.
Astfel, potrivit propunerii legislative si a raportului întocmit de Comisia Juridica, Camerei de Comert îi revin urmatoarele obligatii:
– tine registrul comertului;
– proiecteaza si executa sigla si a emblema pentru firme;
– redacteaza declaratia pe proprie raspundere a fondatorilor, administratorilor, împuternicitilor sucursalelor si a cenzorilor ca îndeplinesc conditiile prevazute de lege;
– organizeaza în exclusivitate târguri nationale si internationale ale României si participarea României la târguri si expozitii în strainatate sub pavilion national;
– organizeaza în exclusivitate „Topul” national al firmelor din România si alte topuri de anvergura nationala si internationala;
Totodata, este prevazuta modificarea termenului în care Oficiile Registrului Comertului pot comunica catre ONRC orice înmatriculare sau mentiune de la 15 la 10 zile.
Un alt amendament adus proiectului prevede ca „sumele rezultate din diferenta dintre veniturile încasate din ONRC de pe lânga CCIR si din activitatea Oficiilor Registrului Comertului de pe lânga CCI judetene si cheltuielile aferente necesare functionarii acestora se vireaza în contul ONRC si se fac venit la bugetul de stat”.
Sursa: avocatnet.ro