Uniunea Nationala a Notarilor Publici din România (UNNPR) a emis o hotarâre interna prin care interzice notarilor sa mai întocmeasca acte de vânzare-cumparare pentru terenurile agricole care nu au cadastru si intabulare.

Masura menita sa îi apere pe proprietari sa cumpere terenuri mai mici decât cele înscrise în acte are si efecte adverse. În unele zone ale tarii, piata achizitiilor de terenuri agricole este blocata.

Cum notarii refuza sa autentifice actele de vânzare-cumparare în lipsa cadastrului si a intabularii, cumpararea de terenuri în vederea comasarii nu va mai fi posibila, desi aceasta este permisa explicit prin Legea nr. 247/2005.

UNNPR a transmis notarilor Hotarârea nr. 290 din 11 septembrie 2009 în care se mentioneaza: „Notarul public va verifica daca cumparatorul detine în proprietate cel putin o parcela sau o cota din aceasta, alaturata celei care se înstraineaza în scopul comasarii”. Daca aceasta conditie nu este îndeplinita, „notarul va pune în vedere partilor ca în vederea înstrainarii vor trebui sa întocmeasca documentatia cadastrala potrivit dispozitiilor Legii nr. 7/1996 cu modificarile si completarile ulterioare”. Or, la ora actuala, un proprietar nu îsi poate întocmi singur sau printr-un expert o documentatie cadastrala în vederea intabularii terenului respectiv, atât timp cât la nivelul întregii zone nu exista o harta cadastrala întocmita la nivel regional sau teritorial. Avocatii invoca Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente care, prin exceptie, permit încheierea de contracte de vânzare-cumparare fara intabulare, în vederea comasarii terenurilor.

Avocatii considera abuziva hotarârea si cer printr-o adresa transmisa presedintelui notarilor publici, Dumitru Viorel Manescu, sa renunte la aceasta decizie. Pâna la data de 11 septembrie 2009, când notarii au refuzat sa mai încheie actele de vânzare-cumparare, au fost încheiate numeroase promisiuni de vânzare-cumparare de terenuri în vederea comasarii. Termenele agreate pentru semnarea contractelor de vânzare-cumparare nu pot fi respectate din cauza procesului greoi de întocmire a documentelor cadastrale. „În acest context, clientii nostri se vor vedea în imposibilitatea de a cumpara terenurile pentru care au platit avans”, spune avocatul Radu Gilescu.

Firme precum FirstFarms, Agrodania, AgriConsortium, Agricultural Real Estate Trust, Roman Farm, Agraria Nord, Agro Investments Moldova, Denro Invest au încheiat precontracte pentru achizitia a peste 30.000 ha de teren agricol cu intentia de a crea areale solide si compacte care sa poata fi exploatate în sistem unitar.

Avocatii spun ca UNNPR modifica Legea nr. 247/2005, în sensul ca adauga sensuri si reguli noi, nespecificate si neavute în vedere de legiuitor. „Se adauga criterii noi de realizare a compactarii, notarul va trebui sa verifice daca cel care cumpara mai detine o proprietate si aceasta proprietate este învecinata cu aceea pe care doreste sa o achizitioneze în vederea comasarii”, se arata într-o adresa transmisa de avocati notarilor. Însa raspunsul notarilor este ca prin hotarârea lor se urmareste doar unificarea practicilor notariale în spiritul si litera legii.

Notarii publici spun ca apara interesele investitorilor, pentru ca în zonele unde se cumpara terenuri fara acte cadastrale sunt frecvente situatiile în care parcelele se suprapun. „Hotarârea noastra are scopul sa securizeze circuitul civil. Sunt destule cazuri în care s-a constatat ca o parte din parcela unuia se suprapune peste parcela altuia”, a declarat Miruna Popescu, purtatorul de cuvânt al UNNPR. În urma acestor suprapuneri, cumparatorul risca sa achizitioneze o parcela de teren mai mica decât cea trecuta în acte. O situatie si mai grava este aceea când prin aceste suprapuneri se ajunge ca doi proprietari sa aiba emise acte pentru aceeasi parcela de teren. Miruna Popescu spune ca este mult mai bine ca actele întocmite sa fie clare si a adaugat ca în viitor vor exista destule procese în care mai multi investitori se vor da în judecata pentru aceeasi parcela de pamânt. În ceea ce priveste aspectul referitor la faptul ca hotarârea notarilor schimba scopul legiuitorului, acestia precizeaza ca hotarârea este doar o norma interna care priveste o practica notariala si care nu adauga nimic la lege. „Dorim sa unificam practica notariala pentru a proteja investitorul”, a mai spus Miruna Popescu.

 

Sursa: infolegal.ro