„Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti a validat pe 13 octombrie 2009, prin ordin, membrii Consiliului de Mediere. Continuarea implementarii institutiei medierii, ca modalitate de solutionare pe cale amiabila a conflictelor, reprezinta o premisa esentiala pentru degrevarea activitatii instantelor de judecata în contextul creat de pregatirea punerii în aplicare a normelor noilor coduri, a caror viziune si linii directoare presupun un cadru legislativ functional, unitar, coerent.

De asemenea, asigurarea functionalitatii institutiei medierii constituie, în egala masura, o cerinta obligatorie decurgând din angajamentele asumate în calitate de stat membru al Uniunii Europene, inclusiv obligatia de a transpune în timp util prevederile directivelor comunitare în legislatia nationala si de a asigura aplicarea acestora.

Avem în vedere importanta si impactul social al Directivei nr. 2008/52/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind anumite aspecte referitoare la medierea în cauzele civile si comerciale, a carei implementare efectiva se poate realiza numai în conditiile existentei unui sistem de mediere functional, care sa raspunda exigentelor si standardelor de calitate trasate de documentul european.

Decizia de validare a Consiliului de Mediere a fost luata în urma analizei realizate la nivelul Ministerului Justitiei asupra modului de  implementare a Legii nr. 192/2006, a modului de desfasurare a alegerilor pentru Consiliul de Mediere si a necesitatii de a elimina blocajele în desfasurarea în conditii de functionalitate optima a activitatii de mediere.

Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti va analiza în continuare, împreuna cu reprezentantii mediatorilor, actualul cadru legislativ în vederea îmbunatatirii sale, a eliminarii neclaritatilor ori lipsurilor constatate cu ocazia aplicarii practice a prevederilor Legii nr. 192/2006”.

 

Sursa: just.ro