Curtea Constitutionala a constatat, cu majoritate de voturi, ca este neconstitutionala Legea de aprobare a OUG 37/2009 privind unele masuri de îmbunatatire a activitatii administratiei publice, întrucât nu s-au respectat normele de adoptare a ei.

În sedinta de miercuri, 7 octombrie, Curtea Constitutionala s-a pronuntat, în cadrul controlului anterior promulgarii legii, prevazut de art. 146 lit. a) din Constitutie, asupra obiectiei de neconstitutionalitate a Legii de aprobare a OUG 37/2009 privind unele masuri de îmbunatatire a activitatii administratiei publice.

În urma deliberarii, Curtea Constitutionala a constatat, cu majoritate de voturi, ca legea este neconstitutionala, ca urmare a încalcarii normelor privitoare la adoptarea ordonantei de urgenta prevazute de art. 115 alin. (6) din Constitutie. Articolul 115 alin. (6) din Constitutie prevede ca „ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate în domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si îndatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri în proprietate publica”.

Motivarea solutiei va fi prezentata în cuprinsul deciziei, care se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui României, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru.

Deputatii PNL si UDMR au depus în 26 iunie sesizarea cu privire la neconstitutionalitatea Legii pentru aprobarea Ordonantei 37/2009 privind conducerea institutiilor deconcentrate.

„În textul sesizarii, depusa de liberali la Curtea Constitutionala, printre criticile de neconstitutionalitate aduse acestui act normativ care a fost emis cu singurul scop de a repolitiza complet structurile deconcentrate ale ministerelor, aducându-se astfel prejudicii grave calitatii actului de administratie publica din România, prin reintroducerea ca singur criteriu de promovare în functiile de conducere apartenenta politica la partidul sau partidele de guvernare, se face referire si la faptul ca, în urma modificarii Ordonantei de Urgenta de catre Camera Deputatilor, acest act normativ are consecinte asupra salarizarii, lucru care reclama obligatia de informare a Guvernului, care trebuia sa se pronunte asupra impactului acestor modificari asupra bugetului de stat. Or, aceasta informare a lipsit cu desavârsire”, se arata într-un comunicat semnat de deputatul liberal Ciprian Dobre.

 

Sursa: mediafax.ro