Ca urmare a scrisorii adresate birourilor permanente ale celor doua Camere de catre Asociatia Magistratilor din România, de Reteaua Nationala a Adunarilor Generale ale Judecatorilor si Uniunea Nationala a Judecatorilor din România cu privire la divergentele dintre puterea executiva si puterea judecatoreasca care afecteaza grav functionarea justitiei, Parlamentul României a adoptat o hotarâre prin care s-a constituit Comisia comuna speciala pentru analizarea crizei intervenite în functionarea justitiei.

Aceasta Comisie are urmatoarele obiective:

a) analizarea situatiei grave din justitie, care a condus la blocarea functionarii acesteia si la radicalizarea factorilor cu responsabilitati în acest domeniu;

b) identificarea cauzelor care au provocat situatia din justitie, precum si a masurilor care se impun pentru rezolvarea acesteia;

c) analizarea   legislatiei   din   domeniul   justitiei   pentru identificarea eventualelor  inadvertente, omisiuni, imperfectiuni;

d) examinarea  si   analizarea  statutului judecatorilor si procurorilor, pentru a stabili daca actualul cadru legal este suficient pentru a le asigura conditiile normale de exercitare a functiilor, atributiilor si responsabilitatilor acestora;

e) stabilirea oportunitatii elaborarii unui Pact national pentru justitie.

Comisia este formata din 15 parlamentari, alesi cu respectarea configuratiei politice a Camerei Deputatilor si a Senatului, componenta sa nominala fiind prezentata în anexa care face parte integranta din hotarâre.

Conducerea Comisiei este formata dintr-un presedinte, un vicepresedinte si un secretar.

Activitatea Comisiei se va desfasura în conformitate cu un regulament propriu de organizare si functionare, care va fi elaborat si prezentat birourilor permanente ale celor doua Camere în termen de 5 zile de la constituirea acesteia.

Hotarârile Comisiei se adopta cu votul majoritatii membrilor acesteia.

Lucrarile Comisiei sunt publice, cu exceptia cazurilor în care plenul acesteia prevede altfel. Lucrarile Comisiei pot fi transmise pe reteaua interna de televiziune a Camerei Deputatilor sau a Senatului si la posturile de radio si televiziune.

Pentru realizarea obiectivelor pentru care a fost constituita, Comisia este abilitata sa aiba consultari la Consiliul Superior al Magistraturii, la Înalta Curte de Casatie si Justitie si la alte instante judecatoresti, va putea solicita informatii de la Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti si de la Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie. De asemenea, Comisia va putea consulta organizatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor, organizatiile neguvernamentale care au în preocuparea lor aspecte din domeniul justitiei, precum si personalitati recunoscute si specialisti în domeniu.

Constatarile, concluziile si propunerile Comisiei vor face obiectul unui raport final, care va fi depus simultan la birourile permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului. Birourile permanente ale celor doua Camere vor convoca în cel mai scurt timp posibil o sedinta comuna în vederea dezbaterii acestuia.