Desi Consiliul Superior al Magistraturii a recomandat înca de saptamâna trecuta reluarea activitatii în tribunale, judecatorii si procurorii intentioneaza sa continue protestele pâna pe 5 octombrie.
La nivelul întregii tari sunt doar câteva instante care au reluat lucrul. Este vorba de Curtile de Apel din Craiova si Alba-Iulia, Tribunalul Constanta si Parchetul Galati.
Judecatorii si procurorii sunt nemultumiti de prevederile Legii unice a salarizarii, pe care la începutul saptamânii trecute Guvernul si-a asumat raspunderea. Reprezentantii magistratilor invoca subfinantarea sistemului si solicita, în schimbul deblocarii justitiei, semnarea unui pact cu executivul.
60 de instante au mai hotarât, în adunarile lor generale, sa ceara Primului-ministru demiterea ministrului Justitiei Catalin Predoiu, pe care-l considera principalul responsabil pentru adâncirea conflictului dintre Guvern si puterea judecatoreasca, invocând o atitudine duplicitara din partea acestuia în contextul negocierilor si dezinformarea opiniei publice cu privire la revendicarile înaintate de magistrati.
În pofida recomandarii CSM, judecatorii si procurorii vor sa continue protestele pâna pe 5 octombrie. La acea data mai multe categorii de bugetari – medici, profesori, politisti si functionari publici – vor organiza o greva de o zi în semn de nemultumire fata de Legea salarizarii unitare.
Si magistratii de la ICCJ continua protestele.
Acestia au decis, în cadrul Adunarii Generale de luni, 21 septembrie continuarea protestelor initiate în urma cu trei saptamâni.
Decizia judecatorilor ICCJ vine dupa ce magistratii de la 11 Curti de Apel, 36 de Tribunale, 101 Judecatorii si 4 Parchete, au votat pentru continuarea protestelor.
Aceste instante se vor pronunta doar în cauzele din materie penala privind masuri preventive si cele în materie civila privind plasamentul minorilor.
Sursa: rfi.ro, avocatnet.ro