Saptamâna aceasta Satele Unite si-au facut intrarea oficiala în cadrul Consiliului pentru drepturile omului al ONU, la deschiderea celei de-a 12-a sesiuni de la Geneva, care are loc în perioada 14 septembrie – 2 octombrie.

Aceasta instanta care are ca sarcina promovarea si protectia drepturilor omului a fost mult criticata în perioada administratiei Bush. Barack Obama avea sa anunte candidatura Statelor Unite în luna aprilie. Propunerea a fost votata cu o larga majoritate pe 12 mai.

Statele Unite au decis sa joace un rol activ în noua calitate de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului. Este un semnal important privind schimbarea politicii ce are loc în SUA, dupa alegerea lui Barack Obama la Casa Alba.

Pâna în 2006,  Comisia ONU pentru drepturile omului era organismul însarcinat cu toate problemele de aceasta natura, dar era criticat ca fiind prea politizat. În 2006, ONU a decis sa dizolve aceasta comisie si sa creeze un nou organism, Consiliul pentru Drepturile Omului, care este format din 47 de membri, alesi pentru un an, doi sau maxim trei si care se reuneste cel putin de trei ori pe an.

Statele Unite, în perioada guvernarii lui George W. Bush, au refuzat sa faca parte din aceasta institutie si au votat chiar împotriva înfiintarii ei în 2006. Criticau în special faptul ca în cadrul Consiliului nu s-a interzis participarea tarilor în care drepturile omului sunt frecvent violate.

Washingtonul a pastrat rolul de observator în aceasta perioada, rol abandonat total în ultimele 6 luni. Este o atitudine regretabila, declara Julie de Rivero, sefa biroului Human Rights Watch la Geneva. Acum, ea priveste pozitiv schimbarile administratiei Obama: „Retragerea Statelor Unite a facut rau în acea perioada dinamicii Consiliului”, declara oficialul.

Dupa alegerea Statelor Unite în cadrul Consiliului pentru drepturile omului la ONU pe 12 mai,  Susan Rice, reprezentanta permanenta a Statelor Unite la ONU, a anuntat cu claritate noul angajament al tarii sale pentru apararea drepturilor omului: „Am decis sa participam la Consiliul pentru drepturile omului, pentru ca aceasta administratie si poporul american sunt puternic angajate în respectarea drepturilor omului si ale fiecarui individ!”

 

Sursa: rfi.ro