Guvernul încearca sa contureze forma finala a Legii educatiei, pe care îsi va asuma raspunderea în fata Parlamentului. Executivul a acceptat luni, 14 septembrie, peste 50 de amendamente dintr-un total de circa o mie sase sute.

Unul dintre amendamentele acceptate stabileste ca statul va finanta gradinitele si învatamântul obligatoriu clasele I-X, inclusiv pentru institutiile de învatamânt particular acreditate, pe principiul „finantarea urmeaza prescolarul sau elevul”, declara purtatorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

„Toate grupurile parlamentare au adus amendamente la proiectul Legii educatiei nationale si au fost aprobate peste 50”, spune Ioana Muntean, la finalul sedintei de Guvern.

Pe de alta parte, programele scolare vor acoperi cel mult 75% din numarul de ore alocat disciplinelor, iar 25% din numarul de ore va fi la dispozitia profesorului, pentru „individualizarea” modului de predare. „Profesorul va putea astfel sa se focalizeze pe elev si pe nevoile acestuia de învatare”, potrivit purtatorului de cuvânt al Cabinetului Boc.

Un alt amendament acceptat vizeaza obligatia de a frecventa învatamântul obligatoriu de zece clase, la forma de zi, care înceteaza la 18 ani.

Ioana Muntean a prezentat înca o propunere acceptata, care se refera la elevii exceptionali: „Un al amendament se refera la un articol referitor la învatamântul pentru copii si tineri capabili de performante deosebite. În acest sens, vor fi create programe educative, care sa le respecte particularitatile de învatare”.

Premierul Emil Boc spunea înaintea sedintei de Guvernul ca va accepta ca în proiectul Legii educatiei sa fie introduse doar amendamentele ce respecta Pactul National pentru Educatie si programul de guvernare.

Cabinetul Boc îsi asuma raspunderea marti, 15 septembrie, asupra unui pachet de trei legi privind educatia, salarizarea unica si restructurarea agentiilor guvernamentale.

 

Sursa: rfi.ro