Concediul pentru cresterea si îngrijirea copilului va fi calculat ca vechime în munca, potrivit unui amendament adus de Parlament proiectului Legii unice a salarizarii, acceptat duminica, 13 septembrie, de Guvern.

Purtatorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a anuntat la finalul sedintei din 13 septembrie a Executivului ca unul dintre amendamentele aduse Legii unice a salarizarii în sistemul bugetar, acceptat de Guvern, se refera la personalul care a beneficiat de concediu platit pentru cresterea si îngrijirea copilului de pâna la 2 ani, respectiv 7 ani în cazul copilului cu handicap, precum si la personalul ale carui raporturi de serviciu au fost suspendate din alte cauze, potrivit legii.

„Acestor angajati li se acorda, la reluarea activitatii, salariul de baza aferent gradului sau treptei profesionale în care au fost încadrati anterior suspendarii. Gradatia corespunzatoare transei de vechime în munca este determinata conform legilor specifice”, a declarat Muntean.

În cazul concediului pentru cresterea si îngrijirea copilului, „legile specifice” sunt O.U.G. nr. 148/2005 privind sustinerea familiei în vederea cresterii copilului si Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Concediul pentru cresterea si îngrijirea copilului nu era calculat ca vechime în munca potrivit proiectului Legii unice a salarizarii trimis de Guvern la Parlament.

„Personalul care s-a aflat în concediu platit pentru cresterea si îngrijirea copilului în vârsta de pâna la 2 ani, respectiv 7 ani, în cazul copilului cu handicap, precum si personalului ale carui raporturi de munca sau raporturi de serviciu au fost suspendate din alte cauze, potrivit legii, si care nu au prestat activitate, i se acorda la reluarea activitatii salariul de baza la gradatia corespunzatoare transei de vechime în munca a gradului sau treptei profesionale avute anterior”, se arata în proiectul de lege.

Legea unica prevede ca, în cadrul fiecarui grad sau treapta profesionala, diferentierea salariilor de baza se face pe un numar de cinci gradatii, corespunzatoare celor cinci transe de vechime în munca, astfel: de la 3 la 5 ani, de la 5 la 10 ani, de la 10 la 15 ani, de la 15 la 20 ani si peste 20 ani.

Art. 18 alin. (7) din O.U.G. nr. 148/2005 cu modificarile si completarile ulterioare, introdus în 2007,  prevede ca „perioada concediului pentru cresterea copilului în vârsta de pâna la 2 ani sau de pâna la 3 ani în cazul copilului cu handicap constituie vechime în munca si în serviciu, care se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda în raport cu aceasta”.

Potrivit art. 13 alin. (8) din Legea nr. 448/2006, persoana care are în îngrijire, supraveghere si întretinere un copil cu handicap beneficiaza de concediu si indemnizatie de crestere a copilului cu handicap cu vârsta cuprinsa între 3 si 7 ani. Si prin acest act normativ, perioada de concediu „constituie vechime în munca si în serviciu, care se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda în raport cu aceasta”.

 

Sursa: realitatea.net