Magistratii au de câstigat de pe urma legii unice a salarizarii. Documentul final le majoreaza substantial salariile, comparativ cu ultima varianta, prin ridicarea coeficientilor de salarizare. Noile valori indica majorari cu echivalentul a peste doua salarii minime pe economie. Varianta initiala a legii includea deja o crestere cu pâna la 20% a salariilor magistratilor.

Proiectul final al legii unice a salarizarii prevede ca judecatorul cu grad de Înalta Curte de Casatie si Justitie, procurorul în cadrul Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie, procurorul în cadrul Directiei Nationale Anticoruptie si cei din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, cu vechime cuprinsa între 10 si 15 ani au un coeficient de salarizare cuprins între 9,55 si 10,40, corespunzator transelor de vechime.

Varianta initiala arata ca salariul judecatorului cu grad de instanta suprema, al procurorului din instanta suprema, DNA si DIICOT crestea pentru cei cu vechime între 10 si 15 ani de la 6,95 la 7,10 salarii minime pe economie, iar pentru cei cu vechime peste 20 de ani acorda un coeficient de 9,6.

Presedintele Înaltei Curti de Casatie si Justitie, seful Consiliului Superior al Magistraturii si procurorul general vor avea un coeficient de 11,7 salarii minime, la fel ca premierul si presedintii Parlamentului.

În schimb, salariile grefierilor au ramas neschimbate fata de ultima forma a grilei unice. Cel mai mare salariu îl au prim-grefierul, grefierul-sef sectie si grefierul-sef, toti cu studii superioare, respectiv 4,8 salarii minime.

Magistratii primesc si un spor de risc si suprasolicitare neuropsihica de 25% si un spor de confidentialitate de 5% din salariul de baza.

De la 1 ianuarie 2010, magistratii vor beneficia pentru risc si suprasolicitare neuropsihica si pentru pastrarea confidentialitatii, de un adaos de 25%, respectiv de zece procente.

Magistratii au relansat protestele saptamâna trecuta. Ei s-au plâns atunci ca proiectul legii privind salarizarea unica este inechitabil. Un studiu realizat de Curtea de Apel a Capitalei arata ca salariile judecatorilor vor scadea cu pâna la 60%. Informatia nu a fost însa confirmata de Guvern.

Legea salarizarii unice a fost trimisa la Fondul Monetar International si la Banca Mondiala. Cele doua institutii urmeaza sa analizeze documentul.

Guvernul îsi va asuma raspunderea pe trei legi în fata Parlamentului. E vorba de legea salarizarii, legea educatiei si legea privind restructurarea agentiilor guvernamentale.

 

Sursa: rfi.ro