Prin doua declaratii de solidarizare publicate pe site-ul institutiei, procurorii din cadrul Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica si cei ai Sectiei Judiciare au decis alaturarea la protestul magistratilor judecatori si procurori de la instantele si parchetele din tara.
„Procurorii din cadrul Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de urmarire penala si criminalistica, personalul auxiliar de specialitate si celelalte categorii de salariati, am hotarât solidarizarea cu protestul magistratilor judecatori si procurori de la instantele si parchetele din tara, în legatura cu includerea în proiectul Legii privind salarizarea unitara a personalului bugetar, a unor prevederi a caror aplicare ar duce la scaderea îngrijoratoare a veniturilor magistratilor si ar crea discriminari în raport cu celelalte puteri ale statului.
Evident, prezentul comunicat urmeaza a fi raportat si la pozitia executivului de a amâna în mod ilegal punerea în executare a unor hotarâri judecatoresti privind acordarea unor drepturi salariale.
Totodata, precizam ca sistemul judiciar este subfinantat, sub aspectul resurselor umane si materiale alocate instantelor judecatoresti si parchetelor, ceea ce împiedica buna desfasurare a activitatilor specifice, ignorând complexitatea functiilor de judecator si procuror, si netinându-se seama de incompatibilitatile prevazute de lege pentru aceste functii.
Apreciem politica salariala promovata de Guvern ca fiind injusta, discriminatorie si umilitoare, în raport cu cea rezervata celorlalte doua puteri ale statului, astfel încât – prin atitudinea sa – Guvernul nu face altceva decât sa contribuie substantial la distrugerea statului de drept în România. Nu putem vorbi de existenta statului de drept, atât timp cât magistratii (judecatori si procurori) sunt umiliti în mod sistematic, fiind astfel lezate atât principiile fundamentale ale statului de drept, cât si demnitatea, independenta si impartialitatea magistratilor.
Subliniem ca judecatorii si procurorii reprezinta singura categorie de bugetari (din cele trei puteri ale statului) care, prin criteriile instituite prin proiectul Legii unice de salarizare, urmeaza sa sufere o diminuare drastica a drepturilor salariale, cu toate ca posibilitatea de realizare din munca a altor venituri este grevata, prin lege, de o serie de incompatibilitati si interdictii”.
„Personalul Sectiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie se alatura protestului magistratilor si personalului auxiliar de specialitate generat de subfinantarea sistemului judiciar si continutul proiectului legii unice de salarizare.
Componenta nepublica a activitatii acestei sectii va continua sa fie desfasurata în conditiile obisnuite, anterioare prezentei luari de pozitie.
Componenta de reprezentare a Ministerului Public va fi concordanta cu pozitia instantei în cadrul carora se desfasoara aceasta activitate, respectiv Înalta Curte de Casatie si Justitie.
Sursa: mpublic.ro