Actualitatea întotdeauna în prioritatea noastra. Vorbim despre reducerea timpului de judecata al unui proces, dar si a cheltuielilor si degrevarea instantelor, prin acceptarea solutiei amiabile propuse de mediator partilor aflate în conflict. Acestea sunt, pe scurt, avantajele pe care le face posibila intrarea în vigoare a legii privind institutia medierii.

Asociatia „Centrul Avocatilor Mediatori”, constituita în baza acestei legi, propune medierea ca o varianta care poate conduce la solutionarea mai rapida a unui conflict, fie înainte de proces, fie în cursul acestuia. Cautarea unor mijloace de solutionare a conflictelor pe alte cai decât cele judiciare a fost o preocupare constanta în lumea occidentala înca din anii ’70. Preocuparile au aparut si la noi, institutia medierii urmând sa fie mai amplu reglementata prin Codul de Procedura Civila. Conflictele pot fi mediate în toate domeniile: civil, penal, dreptul muncii si comercial.

Elena Bustea: În masura în care s-a pornit deja o actiune, s-au platit deja diversele taxe, se vine cu recomandarea de a se proceda la mediere între parti pentru a-si gasi, ele însele, solutia optima în ceea ce le priveste, în momentul acela, judecatorul suspenda cauza, cauza este trimisa catre mediere. În acel moment, toate taxele, desigur, sunt suspendate. Între parti, dupa ce, la o întâlnire sau doua întruniri, se încheie un acord de mediere, dupa încheierea acordului de mediere, cauza se poate repune pe rol, iar taxele respective sa fie returnate; ma refer la taxele care s-au platit în cauza.

Întrebare: Cum va faceti dumneavoastra cunoscuti? Cum afla cetateanul care intentioneaza sa actioneze pe cineva în instanta sau cel chiar este într-un proces pe rol?

Elena Bustea: Prin grija Ministerului Justitiei, a fost publicat tabloul mediatorilor. Acest tablou al mediatorilor, cu toti mediatorii autorizati la nivel tarii în acest moment, în mod normal, trebuie sa fie la usa fiecarei instante, dar noi, mediatorii autorizati, avem obligatia de a populariza medierea în rândul justitiabililor. Este vorba, pâna la urma, de o colaborare directa între instanta si partile, justitiabilii, care se afla în fata domniilor lor, astfel încât institutia sa fie recomandata de catre magistrat.

 

Sursa: Radio România Actualitati