La propunerea Ministerului Finantelor Publice, Guvernul a adoptat în data de 14 iunie 2009 o ordonanta de urgenta care organizeaza plata sporurilor sau altor drepturi salariale acordate sau recunoscute prin hotarâri judecatoresti în sectorul bugetar pentru perioada 2010-2012.
Potrivit Ministerului Finantelor Publice, valoarea titlurilor executorii de acest tip depaseste 2 miliarde RON pentru întreg sectorul bugetar, inclusiv sistemul judiciar.
Caracterul extraordinar, imprevizibil si amploarea fenomenului, pune în dificultate nu numai executia bugetului de stat, ci si a bugetelor autoritatilor locale, în contextul unor resurse bugetare limitate si a constrângerilor legate de necesitatea pastrarii controlului asupra cheltuielilor bugetare.
Recentele decizii ale Curtii Constitutionale, care pun în discutie mecanismul juridic avut în vedere de Înalta Curte de Casatie si Justitie la recunoasterea sporurilor, nu pot fi ignorate în acest context.
Din aceasta perspectiva, ordonanta a fost singura solutie aflata la dispozitia Guvernului pentru satisfacerea drepturilor beneficiarilor si pastrarea controlului asupra cheltuielilor bugetare.
Potrivit OUG, adoptate în data de 14 iunie 2009, hotarârile judecatoresti titluri executorii vor fi platite dupa urmatorul program:
a) în anul 2010 se plateste 34% din valoarea titlului executoriu;
b) în anul 2011 se plateste 33% din valoarea titlului executoriu;
c) în anul 2012 se plateste 33% din valoarea titlului executoriu.
Plecând de la importanta sistemului judiciar în pastrarea ordinii de drept si a stabilitatii sociale, MJLC va înainta în sedinta Guvernului de miercuri 17 iunie un pachet de propuneri care sa amelioreze starea financiara a sistemului judiciar si statutul personalului din acest sistem, indiferent de profesie. Pachetul de masuri va avea în vedere: revizuirea politicii privind destinatia taxelor judiciare si a unor prevederi speciale referitoare la aceste taxe, mentinerea profesiilor din sistemul judiciar pe pozitii de vârf în cadrul viitoarei grile de salarizare, obtinerea unor fonduri necesare pentru functionarea sistemului judiciar la rectificarea bugetara din toamna.
Constrângerile impuse de contradictia dintre nevoile financiare ale unui sistem gândit în perioada de crestere economica si resursele limitate aflate la dispozitia Guvernului în perioada de criza, nu pot fi rezolvate decât treptat, prin masuri aplicate pe termen mediu si lung, pe baza unui acord între partile implicate.
MJLC va continua sa actioneze pentru realizarea unui program de actiune stabilit de Executiv, cu consultarea Autoritatii Judecatoresti, în vederea rezolvarii treptate si graduale a problemelor privind finantarea functionarii normale a sistemului judiciar si plata arieratelor, în aceasta ordine de prioritate.