Dialogul cu sindicatele, din ultima perioada, l-au determinat pe ministrul Marian Sârbu sa ia în considerare modificarea legislatiei în domeniul muncii, în afara de proiectul legii pentru salarizare unitara a bugetarilor.
- Dezbaterea publica „Perspective pe piata fortei de munca”
În actualul context al crizei economice, ministrul muncii, Marian Sârbu, a atras atentia ca este necesara o regândire a tuturor masurilor active de ocupare a fortei de munca, dar si de o modificare a legislatiei în domeniu, legislatie care ar trebui sa intervina, prin stimularea financiara a angajatului care decide sa plece de la locul de munca, unde situatia dintre cele doua parti, angajat si angajator, este conflictuala si deci neproductiva, angajat care, la rândul sau, se înscrie însa la cursurile de pregatire profesionala. Se doreste astfel încurajarea celor care îsi asuma anumite riscuri prin oferirea indemnizatiei de somaj, de catre stat. La ora actuala, Codul muncii prevede ca întreruperea voluntara a contractului individual de munca nu este urmata si de plata indemnizatiei de somaj.
Marian Sârbu: Personal, ma gândesc la faptul ca cel care îsi asuma un risc de încetare a unui contract individual de munca si doreste ca, imediat dupa aceea, sa intre într-un curs de formare profesionala, pentru a dobândi o alta meserie si pentru a se încadra, ulterior, în alta meserie. Pe acest om, statul, dupa parerea mea, trebuie sa-l ajute, mai mult decât pe cineva care renunta la contractul individual de munca, fara sa mai întreprinda nimic. Timpul celor care asteapta de la stat, doar, ajutor, fara sa faca nimic, în aceasta lume din ce în ce mai complicata, dupa parerea mea, a trecut.
Aproximativ patru miliarde de euro sunt disponibile pentru programe în domeniul resurselor umane, din banii europeni. Una din solutii pentru iesirea din impas ar fi utilizarea fondurilor europene. În cadrul pachetului anti-criza, au fost lansate mai multe linii de finantare, în valoare de 1,3 miliarde de euro, pentru acest an. Unele se adreseaza direct, întreprinderilor – o noutate, de altfel, pentru tara noastra. Fondurile vor fi accesate de peste 2.000 de întreprinderi, asociatii patronale, sindicale, agentii de ocupare a fortei de munca, având efect asupra a peste 210.000 de persoane, someri, formatori. Accesarea acestor bani este extrem de facila, se realizeaza electronic, iar de la depunerea documentelor pâna la contractare se scurge o perioada de 45 de zile, iar rata de succes a proiectelor, pâna în acest moment, este de 35%.
Sursa: Radio România Actualitati