Printr-o ordonanta de guvern, procurorii DNA sau DIICOT îsi vor pierde gradul dobândit dupa ce vor parasi cele doua institutii.

Aceasta masura ar putea stopa exodul procurorilor, care pâna acum vânau privilegiile de la DNA sau DIICOT si care apoi se întorceau la institutiile de unde cu venit cu tot cu ele.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a explicat ca, odata ajunsi în DNA sau DIICOT, magistratii capatau un grad superior de procurori de parchet pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie, care înseamna si un plus la salariu. Pentru o parte dintre ei, gradul acesta era de ajuns. Stateau o perioada, apoi plecau la institutiile de unde veneau, cu tot cu privilegiile de procuror DNA sau DIICOT.

Catalin Predoiu: Se practica. S-a constatat ca o parte dintre ei faceau un fel de /…/ din aceste institutii, dobândeau gradul si se întorceau la unitatile de baza, pastrându-si acest grad.

 

Ordonanta adoptata a modificat si statutul inspectorilor judiciari. Inspectorii vor avea un mandat fix de sase ani si vor fi suspendati din functia de judecator sau de procuror în aceasta perioada. Inspectorii functioneaza pe lânga Consiliul Superior al Magistraturii si ancheteaza magistratii cu probleme.

Catalin Predoiu: De asemenea, instituim o modalitate unica de ocupare a posturilor de inspectie, cu excluderea posibilitatii ca /unele/ posturi sa fie ocupate direct prin detasare fara examen sau concurs. De altfel, actul normativ este  promovat la sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii.

 

Executivul sustine ca aceste masuri vor asigura egalitate de tratament pentru toti magistratii.

 

Sursa: Realitatea TV