Nivelul încrederii publicului în justitie a scazut în 2008, iar imaginea justitiei a fost afectata de declaratiile reprezentantilor celorlalte puteri ale statului si de comentarea hotarârilor în mass-media, se precizeaza în Raportul privind starea justitiei, dat publicitatii de CSM.

Potrivit documentului, principalele vulnerabilitati ale sistemului sunt supraîncarcarea magistratilor, practica neunitara si insuficienta resurselor. CSM este nemultumit si de modul în care sunt modificate legile justitiei si-l avertizeaza pe ministrul de resort ca atitudinea sa este periculoasa.

Consiliul Superior al Magistraturii acuza Ministerul Justitiei ca intentioneaza sa aduca modificari substantiale legilor justitiei, lipsite de transparenta si care afecteaza functionarea sistemului judiciar.

Cecilia Morariu, purtator de cuvânt al CSM: Consiliul îsi manifesta indignarea în raport de lipsa de transparenta cu care ministerul doreste sa aduca modificari celor trei legi fara consultarea magistratilor si sub pretextul existentei unor propuneri transmise chiar de catre noi. În acest mod se urmareste impunerea propriei politici si crearea în constiinta opiniei publice a iluziei ca au loc dezbateri cu cei interesati si ca, în acest mod, statul de drept functioneaza, precum si transformarea Consiliului într-o anexa a ministerului.

 

La rândul sau, ministrul justitiei, Catalin Predoiu, spune ca reactia CSM este generata de divergentele dintre cele doua institutii pe tema proiectului de modificare a legilor justitiei.

Catalin Predoiu: Este un pas mai departe într-o serie de atacuri initiate în urma cu mai multa vreme de catre CSM, pentru ca, este limpede, în ceea ce priveste anumite aspecte ale reformei, viziunile noastre nu coincid.

 

Sursa: Radio România Actualitati