Executivul a adoptat cele sapte principii care vor sta la baza proiectului de lege privind noul sistem de pensii publice. Legea are ca obiectiv eliminarea diferentelor uriase dintre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistemul bugetar si urmeaza sa intre în vigoare de la 1 ianuarie 2010.

Toti, egali în fata unei legi unitare a pensiilor, spune premierul Emil Boc, aratând ca potrivit viitorului act normativ fiecare va primi o pensie pe masura contributiei pe care o are la acest fond. 

Emil Boc: Altfel spus, ai salariu mare, contribui cu o suma mai mare la bugetul de pensii, ai o pensie mai mare  la batrânete. Va disparea actualul sistem prin care din pensie de serviciu sau prin alte prevederi legale ai contribuit pentru o pensie de 10 milioane de lei, dar primesti în fapt în mâna 100 de milioane de lei, pentru ca ai o prevedere prin care se stabileste valoarea pensiei la 80% din valoarea ultimei pensii sau alte modalitati  de acest fel. Nu am inclus principiul ocupational, pentru a nu încerca sau a da impresia ca se încearca gasirea unei brese prin care sa reintroducem pe usa din dos actualele legi speciale.

Obiectivul Guvernului este acela ca pâna la sfârsitul anului legea sa fie aprobata de catre Parlament, pentru a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2010.