Pentru o corecta si completa informare a opiniei publice, Agentia Nationala de Integritate face urmatoarele precizari:

1. în privinta activitatii desfasurate de catre inspectorii de integritate:

a) în conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, Agentia îsi îndeplineste atributiile de verificare a averii dobândite în perioada exercitarii mandatelor sau a îndeplinirii functiilor ori demnitatilor publice, dupa caz, a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor prin intermediul sesizarilor din oficiu si a celor depuse de catre orice persoana fizica sau juridica.

b) pe parcursul desfasurarii verificarilor, Agentia poate solicita tuturor institutiilor si autoritatilor publice implicate, precum si altor persoane juridice de drept public sau privat documentele si informatiile necesare întocmirii actului de constatare.

c) activitatea de verificare nu poate exceda limitelor sesizarii.

d) în activitatea sa, inspectorul de integritate întocmeste acte de constatare si procese-verbale.

e) Procedura de verificare a averii si a intereselor presupune parcurgerea urmatoarelor etape:

Verificarea prealabila:

– consta în verificarea prealabila a documentelor depuse prin sesizare, inclusiv declaratia de avere si declaratia de interese ale persoanei în cauza.

– inspectorul de integritate procedeaza la verificarea sesizarii, a declaratiilor de avere prezentate si compara datele din sesizare cu cele din declaratiile de avere.

Verificarea propriu-zisa:

– dupa începerea verificarii, persoana verificata are dreptul sa fie înstiintata despre declansarea procedurii de verificare si sa ia cunostinta de actele si lucrarile dosarului, sa fie asistata sau reprezentata de avocat si sa prezinte orice elemente justificative pe care le considera necesare.

– în situatia în care rezulta ca persoana verificata în perioada supusa controlului a dobândit si alte bunuri decât cele înscrise în declaratia de avere sau se constata neconcordante vadite, inspectorul de integritate solicita persoanei în cauza informatii si dovezi suplimentare.

– actele întocmite de inspectorii de integritate dupa începerea verificarii fara ca persoana verificata sa fie înstiintata despre declansarea procedurii de verificare sunt nule de drept.

În cazul în care inspectorul de integritate constata ca diferenta nu este justificata, sesizeaza instanta competenta pentru stabilirea partii de avere dobândita sau a bunului determinat dobândit cu caracter nejustificat, a carui confiscare o solicita. În situatia în care se constata existenta unor probe sau indicii temeinice privind savârsirea unor fapte penale, inspectorul de integritate suspenda verificarea si sesizeaza organele de urmarire penala.

Daca, în urma analizei declaratiei de interese, inspectorul de integritate constata existenta unui conflict sau a unei stari de incompatibilitate, acesta sesizeaza autoritatile competente.

2. în privinta informatiilor referitoare la conducerea Agentiei:

– la începutul anului 2009, doi fosti angajati ai ANI au înaintat Consiliului National de Integritate, organizatiilor non-guvernamentale, mass-mediei, cât si institutiilor statului (Directiei Nationale Anticoruptie, Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice etc.), plângeri cu privire la activitatea desfasurata de catre Presedintele si Secretarul General al ANI;

– în urma verificarii celor sesizate, unele dintre institutiile competente au finalizat si transmis, pâna în prezent, atât Agentiei Nationale de Integritate, cât si Consiliului National de Integritate rapoartele de control, care infirmau toate acuzatiile;

– conform Codului de procedura penala, organele judiciare au obligatia sa-l încunostinteze, de îndata si mai înainte de a-l audia, pe învinuit sau pe inculpat despre fapta pentru care este cercetat, încadrarea juridica a acesteia si sa-i asigure posibilitatea pregatirii si exercitarii apararii.

– pâna în prezent, nici Presedintele Agentiei, nici Secretarul General nu au fost înstiintati de catre Directia Nationala Anticoruptie cu privire la faptul ca au vreo calitate procesuala.