România îsi va retrage trupele din Irak pâna cel mai târziu la 31 iulie, conform unui memorandum de întelegere încheiat la 26 ianuarie cu partea irakiana.

Senatul a votat proiectul de lege care reglementeaza juridic prezenta trupelor românesti în Irak pîna la aceasta data. Demersurile privind retragerea militarilor români din Irak sunt în derulare – din cei 498 de soldati prezenti în teatrul de operatiuni pâna la semnarea memorandumului, doar 368 se mai afla în Irak, a precizat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Natalia Intotero.

Natalia Intotero: Partea româna poate exercita misiuni care vizeaza în principal asigurarea sprijinului umanitar pentru populatia civila din zona Talil, acordarea sprijinului medical pentru prizonieri si alte persoane, asigurarea de ofiteri de Stat Major care sa activeze împreuna cu fortele Statelor Unite ale Americii prezente în Republica Irak în vederea acordarii de consiliere si instruire pentru fortele de securitate irakiene, precum si asigurarea instruirii si consilierii fortelor de securitate irakiene din zona Talil.