Comisia pentru Industrii din Camera Deputatilor i-a audiat pe reprezentantii companiei canadiene Sterling Resources. Audierile vizeaza contractul încheiat de statul român pentru exploatarea resurselor minerale din Platoul Continental al Marii Negre.

Vicepresedintele Sterling Resources, Stephen Birrell, a tinut sa clarifice în fata membrilor Comisiei pentru Industrie a Camerei Deputatilor, toate aspectele contractului încheiat de statul român înca din 1992 privind explorarea si exploatarea resurselor minerale din Platoul Continental al Marii Negre. El a explicat ca pierderea de catre România a drepturilor de împartire a productiei si faptul ca tara noastra ar urma sa primeasca doar niste redevente în urma exploatarii zacamintelor de petrol si gaze de pe Platformele Midia si Pelican au fost cauzate de necesitatea alinierii acordului petrolier la modificarile legislative operate în anul 1995.

Stephen Birrell: Nu Sterling a fost vinovata sau a fost partea care a cauzat eliminarea acestei cote de participare a statului. Sterling nu a participat la elaborarea legilor petrolului nr. 134/1995 si nr. 238/2004 si care, practic, au transformat cota de participare în natura a statului în drepturi de redeventa si taxe si impozite platibile statului român.

Potrivit presedintelui Comisiei pentru Industrii a Camerei Deputatilor, Iulian Iancu, una dintre concluziile desprinse în urma primelor audieri asupra contractului încheiat cu Sterling Resources, este aceea ca firma canadiana nu s-a opus niciodata ca statul român sa gaseasca o modalitate de a detine în continuare 45% din productia de pe platformele Midia si Pelican, canadienii agreând chiar un parteneriat cu Romgaz.

 

Sursa: Radio România Actualitati