Ministrul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, Catalin Predoiu, s-a întâlnit din nou pe 27 aprilie 2009 cu reprezentantii FNS Projust si FNS Justitia, federatii reprezentative la nivel national ale personalului auxiliar de specialitate si personalului conex din justitie.

Ministrul a prezentat masurile pe care MJLC le poate lua în aceasta perioada pentru satisfacerea revendicarilor formulate de Projust, dupa cum a rezultat din întâlnirea pe care ministrul a avut-o cu ministrul Finantelor Publice, dl. Gheorghe Pogea, si cu secretarul de stat pentru buget din Ministerul Finantelor Publice, dl. Gheorghe Gherghina, în prezenta liderilor de sindicat dnii Bogdan Hossu (Cartel Alfa) si Ion Popescu (CNS Meridian).

În cadrul întâlnirii, ministrul justitiei si libertatilor cetatenesti a prezentat solutiile pentru plata orelor suplimentare din luna decembrie pâna la zi si în continuare, în conformitate cu art. 47 alin. (7) din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice.

De asemenea, au fost prezentate propunerile concrete pentru rezolvarea revendicarilor legate de stabilirea unui plafon unitar aplicabil magistratilor si personalului auxiliar în privinta decontarii chiriilor.

Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti va sprijini participarea sindicatelor personalului auxiliar la lucrarile grupului de lucru de pe lânga Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale pentru elaborarea proiectului legii salarizarii în sectorul bugetar.

Ministrul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti s-a angajat sa readuca în atentia primului ministru si a ministrului Finantelor Publice problema diferentierilor de salarizare în sectorul judiciar în privinta sporului de risc si suprasolicitare neuropsihica.

Ministrul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti solicita personalului auxiliar acceptarea pachetului de solutii avansate de minister în cadrul discutiilor cu reprezentantii sindicatelor, acestea fiind singurele posibile în acest moment, fata de resursele limitate de buget ale ministerului în prezent.

Ministrul a solicitat reprezentantilor sindicali si personalului auxiliar sa manifeste flexibilitate în vederea continuarii discutiilor, precum si retinere si responsabilitate fata de declansarea oricaror forme de protest.

Astfel de masuri nu pot crea prin ele însele resursele financiare pentru rezolvarea integrala a revendicarilor, singurul lor rezultat fiind numai perturbarea functionarii justitiei ca serviciu public.

Fata de modul constructiv în care au avut loc discutiile, ministerul dezavueaza comunicatul inexact dat ieri publicitatii de presedintele Projust, dna Stefania Teleman, în totala contradictie cu spiritul discutiilor de la minister.

Ministerul va transmite astazi o scrisoare celor doua federatii nationale sindicale ale personalului auxiliar si conex cuprinzând posibilitatile legale de solutionare propuse în cadrul întâlnirii de ieri, precum si pozitia ministerului fata de neîndeplinirea conditiilor legale pentru declansarea unei greve, având în vedere încheierea contractului colectiv de munca.

Ministerul ramâne deschis pentru dialog constructiv si face un apel la reprezentantii sindicali în acest sens.