Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea în judecata a inculpatului Dragan Daniel, fost presedinte al Agentiei Domeniilor Statului (ADS), în sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

La data de 26 iulie 2007, în calitate de presedinte al Agentiei Domeniilor Statului si al Consiliului de Administratie, inculpatul Dragan Daniel si-a îndeplinit în mod defectuos atributiile de serviciu prin emiterea unei decizii prin care s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea unei persoane fizice în mod nejustificat si fara respectarea dispozitiilor legale. Astfel, urmare a unei cereri de restituire, inculpatul a dat persoanei respective, în compensare, o suprafata de 147,14 ha situata în localitatea Popesti Leordeni. Decizia respectiva a fost emisa fara a avea la baza un raport întocmit de Comisia de analiza a solicitarilor de retrocedare, asa cum prevede Legea nr. 10/2001, nestabilindu-se aspectele necesare pentru solutionarea cererii, cum ar fi: daca cererea a fost depusa în termenul legal, daca solutionarea era de competenta ADS, daca solicitantul este persoana îndreptatita la reconstituirea dreptului de proprietate; de asemenea, nu a fost identificat cu exactitate terenul expropriat si nici nu au fost facute verificari cu privire la retrocedarile dispuse de alte autoritati catre solicitant.

Prin emiterea în mod nelegal a deciziei a fost cauzata o paguba patrimoniului Agentiei Domeniilor Statului în cuantum de 88.284.000 euro (respectiv 276.982.222 RON la cursul BNR din iulie 2007), reprezentând contravaloarea terenului dat în compensare.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate în niciun fel sa înfrânga principiul prezumtiei de nevinovatie.