Premierul Emil Boc a anuntat ca guvernul va adopta, saptamâna viitoare, principiile Legii salarizarii unice a bugetarilor.

Principiile au fost stabilite în urma unor discutii cu marile confederatii sindicale. Asociatiile profesionale ale unor categorii de bugetari sunt, însa, nemultumite ca nu au fost acceptate la discutiile privind principiile care vor sta la baza acestei legi unice de salarizare.

Confederatiile sindicale care au fost consultate cu privire la principiile salarizarii unice a bugetarilor se declara multumite de varianta la care s-a ajuns. În principiu – spune presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu – o parte dintre sporuri ar urma sa fie cuprinse în salariul de baza. De asemenea, salariile mari din sistemul bugetar ar urma sa fie înghetate timp de câtiva ani, pâna când salariile mici, care vor fi majorate, vor recupera din diferenta actuala.

Bogdan Hossu: Va exista o singura baza de raportare pentru tot personalul din structura bugetara; deci, nu vor exista 14 baze de raportare, cum sunt astazi. Asta înseamna, în acelasi timp, ca tot sectorul bugetar, indiferent ca este parlamentar sau portar într-o agentie, va fi component al structurii respective, deci se va regasi ca functie în structura de ierarhizare respectiva.

Categoriile nemultumite de o eventuala lege unica de salarizare a bugetarilor sunt cele care beneficiaza de legi speciale. Printre acestea se numara angajatii din Armata, cei din Ministerul de Interne, precum si procurorii si judecatorii. Uniunea Nationala a Judecatorilor a protestat, pentru ca nu a fost acceptata la discutiile privind principiile salarizarii bugetarilor. De altfel, magistratii considera ca trebuie tratati la fel ca parlamentarii sau membrii guvernului, întrucât fac parte din puterile statului – legislativa, executiva si judecatoreasca.

Horatiu Dumbrava, reprezentantul Uniunii Judecatorilor: Este anormal ca o putere constituita în stat sa fie cuprinsa în Legea unica de salarizare si alti bugetari, cum sunt parlamentarii si membrii puterii executive, adica membrii guvernului, sa nu fie cuprinsi în aceasta lege. Si noi vom milita ca, daca noi suntem cuprinsi în aceasta lege unica de salarizare, sa fie cuprinsi si parlamentarii si membrii guvernului; si acestia sunt bugetari. Am solicitat, pe cai legale, suspendarea întregului proces de elaborare a Legii unice de salarizare, pâna când, speram, puterea executiva va întelege ca este normal ca si reprezentantii puterii judecatoresti, prin asociatii profesionale, sa fie prezenti la discutii, la consultari.

Si reprezentantii Sindicatului politistilor si vamesilor, Pro Lex, sustin ca salariile bugetarilor trebuie raportate la baze de pornire diferite.

Vasile Lincu, presedintele Sindicatului Pro Lex: Veniturile politistilor sunt asa cum sunt, datorita sporurilor. Salariile sunt foarte mici, sporurile sunt mai multe. Politistii ar intra în aceasta categorie doar cu magistratii, cu militarii, si salarizarea va avea un coeficient diferit, în functie de categoria din care vor face parte. Va fi un salariu de baza, de la care se pleaca, pentru diferite categorii profesionale. Nu toti vor avea salariul minim pe economie.

Adoptarea unei legi unice de salarizare a bugetarilor este unul dintre angajamentele guvernului, în cadrul discutiilor cu FMI pentru împrumutul extern al României, împrumut în valoare de 19 miliarde de euro. Conform angajamentului guvernului, Legea unica de salarizare ar trebui finalizata în urmatoarele cinci luni.

 

Sursa: Radio România Actualitati