Dupa o luna de proteste si discutii la minister, grefierii si arhivarii nu renunta la intentia de a bloca prin greva generala activitatea instantelor, fiind în continuare nemultumiti ca nu li se achita drepturile salariale restante.

Stefania Teleman, presedintele Federatiei Nationale Pro Just: Este un precedent periculos, fata de aceasta invocare a Ministerului Justitiei, orice ministru de acum încolo va încalca legea si hotarârile judecatoresti, motivând situatia economica grea.

Stefania Teleman, presedintele Federatiei Nationale Pro Just, este nemultumita de modul în care a decurs întâlnirea cu reprezentantii Ministerului Justitiei, destinata sa duca la rezolvarea problemelor financiare si evitarea declansarii grevei generale de catre personalul auxiliar. Stefania Teleman a precizat ca a depus saptamâna trecuta la Ministerul Muncii documentatia necesara unei concilieri, însa în urma întâlnirilor, concluzia este urmatoarea:

Stefania Teleman: Nu ne-au promis nimic, avem parte de aceleasi amânari, de aceeasi atitudine nepasatoare vizavi de personalul auxiliar si conex din instante, ni se explica foarte clar ca nu sunt bani, desi banii trebuiau sa existe, ei trebuiau prevazuti în bugetul pe 2009, se invoca situatia economica precara a tarii.

Presedintele Pro Just a adaugat ca au fost trimise la sefii de instante adrese pentru a se lua masuri împotriva protestatarilor, precum desfacerea contractului colectiv de munca. În ultima saptamâna, personalul auxiliar din justitie a avut activitatea suspendata în intervalul orar 10-12. Ministerul Justitiei ne-a precizat ca sunt deschisi concilierilor, dovada fiind întâlnirile care au loc si în cursul dupa-amiezii, la care va participa si ministrul Catalin Predoiu.

Simona David, consilier la Departamentul Comunicare: Nu spunem „nu” cererilor lor, dimpotriva, întelegem situatia, numai ca situatia trebuie discutata în contextul mai mare, care se refera la situatia economica dificila prin care trecem cu totii. În nici un caz nu este o atitudine nepasatoare, drept dovada, domnul ministru Predoiu înca de anul trecut a facut toate eforturile pentru a rezolva situatia si de aceea s-au si platit o parte din bani anul trecut. Deci ministerul nu poate fi acuzat de rea credinta în aceasta relatie, dimpotriva, acum, faptul ca nu se gaseste o solutie peste noapte la o problema care treneaza de mai multi ani, de aproape 10 ani, cred ca este de înteles.

Simona David a spus ca ministrul Predoiu se va întâlni pe 21 aprilie cu premierul si cu ministrul finantelor publice, pentru a gasi o solutie la aceasta situatie.

 

Sursa: Radio România Actualitati