Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu a avut ieri, la Bruxelles, o întrevedere cu Hans-Gert Pöttering, Presedintele Parlamentului European. Au fost abordate teme de actualitate de pe agenda Uniunii Europene, îndeosebi situatia de la frontiera rasariteana a Uniunii, pe fondul evolutiilor din Republica Moldova.

Seful diplomatiei române a apreciat ca extrem de încurajatoare discutia avuta cu presedintele PE, subliniind ca „Parlamentul European va face noi pasi în a-si arata solidaritatea cu România si pentru a trata alte chestiuni care trebuie sa fie discutate si decise, precum trimiterea unei misiuni a PE de informare si evaluare în Republica Moldova. Va exista si o decizie privind o rezolutie a Parlamentului European, tinând cont de evolutiile din Republica Moldova si de necesitatea ca Europa, în ansamblul sau, sa protejeze normele si valorile pe care noi le consideram de maxima importanta”.

Hans-Gert Pöttering a aratat ca provocarile cu care se confrunta România reprezinta si provocari ale Uniunii. „Suntem o unica familie politica, suntem împreuna si ne asteptam ca toti sa respecte valorile europene. Parlamentul European spera ca Republica Moldova sa respecte valorile europene si va urmari îndeaproape evolutiile din aceasta tara”, a declarat Pöttering.

Situatia din Republica Moldova a fost discutata si în cadrul reuniunii comune a Comisiei pentru Afaceri Externe a PE (AFET) si a Delegatiei Parlamentului European pentru Republica Moldova care a avut loc la 15 aprilie 2009, la care ministrul Cristian Diaconescu a participat ca invitat.