În sedinta din 16 martie 2009 Înalta Curte de Casatie si Justitie, constituita în Sectii Unite, a solutionat un numar de 3 dosare în care au fost declarate recursuri în interesul legii de catre Procurorul General al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie si de catre Colegiul de conducere al Curtii de Apel Craiova

S-au pronuntat urmatoarele solutii:

– Prin Decizia nr. 12/2009 s-a respins sesizarea formulata de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Craiova cu privire la interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 2 alin. (1), art. 3 lit. a^1), art. 13 si art. 14 din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, coroborate cu dispozitiile art. 6 alin. (1) lit. b) si alin. (2), art. 8 si art. 11 din Normele Metodologice pentru aplicarea Legii nr. 146/1997, aprobate prin Ordinul nr. 760/C din 22 aprilie 1999 al Ministrului Justitiei, referitor la modalitatea de stabilire a taxei judiciare de timbru datorate pentru cererile si actiunile având ca obiect anularea/constatarea nulitatii absolute, rezilierea/rezolutiunea unor acte juridice patrimoniale, atât în situatia în care nu se formuleaza capatul de cerere accesoriu privind restabilirea situatiei anterioare/restituirea prestatiilor efectuate, cât si în ipoteza în care este formulat acest petit accesoriu.

– Prin Decizia nr. 13/2009 s-a respins recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 129 alin. (6) C.proc.civ., referitor la posibilitatea instantelor de judecata învestite cu solutionarea actiunii în rezolutiunea sau declararea nulitatii unor acte juridice translative sau constitutive de drepturi, de a dispune, din  oficiu, restabilirea situatiei anterioare ori repunerea partilor în situatia anterioara.

– Prin Decizia nr. 14/2009 s-a respins recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 299 raportate la prevederile art. 377 C.proc.civ., referitor la admisibilitatea recursului împotriva unei decizii pronuntate de tribunal, în recurs, daca aceasta este rezultatul unei gresite calificari a caii de atac exercitate de parte.

Dupa redactarea considerentelor si semnarea deciziilor, acestea se vor publica în Monitorul oficial al României, Partea I.