Proiectul de Cod civil se afla în dezbaterea subcomisiei parlamentare de specialitate. Pâna în prezent au fost discutate peste 600 de articole, din cele aproximativ 2.700.

Potrivit noului Cod civil, dreptul de proprietate în cazul bunurilor imobile s-ar putea dobândi prin înscrierea în Cartea Funciara, cu exceptia cazurilor anume prevazute de lege, dupa definitivarea cadastrului general la nivelul întregii tari. În timp ce Valeriu Stoica considera ca aceasta prevedere ar reduce numarul de litigii si ca exista riscul de a afecta în continuare economia României, daca nu ar fi adoptata, alte opinii apreciaza ca din punct de vedere practic este imposibil ca dreptul de proprietate sa existe din momentul înscrierii în Cartea Funciara. De ce? Desi în Ardeal exista cadastru functional, nu se poate afirma acelasi lucru si despre sudul tarii.

O alta inovatie care a generat discutii contradictorii este reglementarea, potrivit careia sunt bunuri imobile si undele electromagnetice sau asimilate si energia de orice fel. S-a mai decis de catre parlamentari ca, atunci când exista divergente privind cuantumul de despagubiri, în cazul unei exproprieri, acestea sa fie solutionate în instanta. Pareri pro si contra au fost si în legatura cu distanta minima de gardul unui vecin, în cazul unei constructii sau lucrari. Desi s-a vehiculat distanta minima de 60 de cm, înca nu s-a decis în acest sens.

 

Sursa: Radio România Actualitati