Prin Decizia nr. 303 din 3 martie 2009, Curtea Constitutionala a constatat ca dispozitiile art. 288 alin. (2) teza finala, „sub sanctiunea nulitatii”, din Codul de procedura civila sunt neconstitutionale.

Exceptia a fost ridicata de S.C. Pic S.A. din Pitesti în Dosarul nr. 3292/113/2007 al Curtii de Apel Galati – Sectia comerciala, maritima si fluviala.

În motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, autorul arata ca, prin dispozitiile art. 126 alin. (2) si art. 129 din Constitutie, se reglementeaza folosirea cailor de atac de catre partile interesate, competenta solutionarii lor apartinând instantelor de judecata. Aceste texte constitutionale dau eficienta principiilor de aparare a drepturilor, libertatilor si intereselor legitime ale persoanei si garanteaza dreptul la aparare. Exercitarea acestor drepturi nu poate fi îngradita decât în limitele si cu respectarea normelor privind drepturile si libertatile fundamentale. Asa fiind, exercitarea caii de atac a apelului nu poate fi sanctionata cu nulitatea absoluta pe motiv ca apelul s-a depus la o alta instanta decât cea a carei hotarâre se ataca, sanctiunea prevazuta de art. 288 alin. (2) C.proc.civ. fiind exagerata si consacrând un formalism rigid care contravine principiilor prevazute de Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

Curtea de Apel Galati – Sectia comerciala, maritima si fluviala apreciaza ca prevederile art. 288 alin. (2) C.proc.civ., prin care se sanctioneaza cu nulitatea absoluta depunerea apelului la alta instanta decât cea a carei hotarâre se ataca, sunt neconstitutionale pentru aceleasi motive care au stat la baza Deciziei Curtii Constitutionale nr. 737/2008, prin care au fost declarate neconstitutionale dispozitiile art. 302 C.proc.civ. în partea care prevede „sub sanctiunea nulitatii”.

În conformitate cu dispozitiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului, pentru a-si formula punctele de vedere cu privire la exceptia de neconstitutionalitate.

Avocatul Poporului apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate este întemeiata.

Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere cu privire la exceptia de neconstitutionalitate.

Pentru considerentele expuse în decizie, Curtea Constitutionala admite exceptia de neconstitutionalitate ridicata de S.C. Pic S.A. din Pitesti în Dosarul nr. 3292/113/2007 al Curtii de Apel Galati – Sectia comerciala, maritima si fluviala si constata ca dispozitiile art. 288 alin. (2) teza finala, „sub sanctiunea nulitatii”, din Codul de procedura civila sunt neconstitutionale.