În dorinta de a oferi o imagine corespunzatoare asupra situatiei popririlor instituite de casele teritoriale de pensii asupra drepturilor din pensii, Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale face urmatoarele precizari:

1. Casele teritoriale de pensii au calitatea de tert poprit în relatia pensionarilor cu diferite institutii, autoritati publice locale, persoane fizice sau juridice îndreptatite sa recupereze debite în baza unor titluri executorii sau dispozitii de poprire;

2. Retinerile din pensii se realizeaza, potrivit legii, esalonat, într-un cuantum care nu poate depasi 1/3 din cuantumul pensiei aflate în plata;

3. Principalii emitenti ai titlurilor executorii sunt:

– Banci comerciale si cooperativele de credit;

– Consilii locale – pentru impozite neachitate;

– Administratii financiare – pentru amenzi;

– Persoane fizice – în cazul unor litigii. 

4. Analiza facuta punctual la câteva case de pensii din toate regiunile tarii a condus la concluzia ca în primele lunii ale anului în curs nu s-au înregistrat cresteri ale numarului de pensii asupra carora au fost instituite popriri, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Chiar daca exista un numar de noi cazuri fata de anul trecut, acesta se compenseaza cu numarul cazurilor de popriri care ies din evidentele caselor teritoriale de pensii în urma achitarii integrale a sumelor datorate. Mai mult, sunt judete în care numarul pensiilor asupra carora se opereaza retineri este mai mic decât cel din anul 2008.

Fata de cele precizate, CNPAS apreciaza ca nu ne aflam în fata unui fenomen ale carui dimensiuni depasesc nivelul anului precedent, în sensul ca nu exista diferente semnificative comparativ cu anul 2008.