Prin O.U.G. nr. 10/2009 s-a prorogat termenul prevazut de art. IV din O.G. nr. 27/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul

Potrivit art. IV din O.G. nr. 27/2008, aprobarea documentatiilor de urbanism a caror solicitare de aprobare s-a facut anterior intrarii în vigoare a acestei ordonante trebuia efectuata în conditiile prevederilor legale aplicabile la data solicitarii aprobarii, dar nu mai târziu de 6 luni de la data intrarii în vigoare a O.G. nr. 27/2008.

Întrucât termenul de 6 luni mentionat expira la data de 28 februarie 2009, Guvernul României a apreciat ca se impune prorogarea termenului în cauza pâna la data de 30 aprilie 2009, întrucât: aplicarea actului normativ la termenul initial prevazut în O.G. nr. 27/2008 ar conduce la aparitia unei situatii conflictuale între autoritatile publice si investitori, cu grave consecinte economice; exista în tara câteva mii de documentatii de urbanism pe circuitul de avizare si aprobare, documentatii initiate de investitori privati, persoane fizice sau juridice interesate, elaborate în baza unor certificate de urbanism sau a unor avize tehnice de urbanism emise de primarii sau consilii judetene anterior datei aparitiei O.G. nr. 27/2008; în cazul în care O.G. nr. 27/2008 ar intra în vigoare la termenul prevazut initial, investitorii mentionati nu vor mai putea înainta consiliilor locale spre aprobare planurile urbanistice avizate, pentru care au cheltuit sume importante cu elaborarea studiilor de fundamentare, a documentatiilor propriu-zise, a avizelor, a evaluarilor de mediu etc. si vor pierde toti banii investiti; o serie de investitori au obtinut credite pentru dezvoltarea proiectelor, iar în aceasta situatie nu vor mai putea realiza investitiile si înapoia creditele.

Pe cale de consecinta, tinând cont de actuala situatie economica internationala, în contextul în care România este în competitie cu celelalte tari din Europa pentru atragerea de capital si de faptul ca este imperios necesar sa se creeze un climat investitional stabil si sa se evite orice masura neatractiva care ar putea îndeparta investitorii, Guvernul României a decis ca este necesara prorogarea termenului initial prevazut de art. IV din O.G. nr. 27/2008 pâna la data de 30 aprilie 2009.

În esenta, apreciem ca aceasta ordonanta de urgenta este justificata, atât din perspectiva conditiilor formale de adoptare, cât si din perspectiva fondului reglementarii.

Ordonanta a fost publicata în MO 118/2009.

 

Autor: Lector univ.drd. Alexandru Ciobanu