În perioada 23-29 martie 2009, are loc prima vizita de evaluare Schengen a României în domeniul Cooperarii politienesti

Ministerul Administratiei si Internelor, prin Departamentul Schengen, coordoneaza organizarea acestei vizite. Scopul misiunii de evaluare consta în verificarea în teren a îndeplinirii tuturor conditiilor necesare implementarii acquis-ului Schengen în domeniu, pentru dobândirea calitatii de stat Schengen cu drepturi depline.

Din echipa de evaluare fac parte experti din statele membre Schengen, un reprezentant al Comisiei Europene si un reprezentant al Secretariatului General al Consiliului UE. Seful echipei de evaluare este reprezentantul Republicii Cehe.

La finalul procesului de evaluare, expertii vor redacta un raport care va cuprinde concluziile si recomandarile echipei de evaluare. Acesta va fi ulterior aprobat în cadrul Grupului de lucru Evaluare Schengen, la Bruxelles.

În perioada 2009-2010, vor mai avea loc misiuni de evaluare Schengen în urmatoarele domenii: protectia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene, frontiere terestre, SIS/SIRENE.

Informatii de background

Orice stat care îsi propune sa adere la spatiul Schengen trebuie sa treaca printr-un proces de evaluare. În acest context, trebuie sa faca dovada faptului ca a îndeplinit toate conditiile necesare pentru a fi stat membru Schengen.

Procesul de evaluare Schengen este responsabilitatea Grupului de lucru Evaluare Schengen, care este format din reprezentanti ai statelor membre, Comisiei Europene si Secretariatului General al Consiliului UE.

Prima parte a procesului de evaluare consta în completarea unui chestionar extins, care este remis statului respectiv. Acest chestionar contine întrebari detaliate despre toate aspectele relevante pentru implementarea si aplicarea prevederilor Schengen. Raspunsurile la acest chestionar sunt discutate în cadrul Grupului de lucru Evaluare Schengen. În momentul în care au fost obtinute suficiente informatii, sunt demarate vizitele de evaluare, pentru verificarea în teren a pregatirilor. Echipele de experti întocmesc rapoarte de evaluare, care sunt discutate si aprobate în cadrul Grupului de lucru Evaluare Schengen.

Raportul final al Grupului de Evaluare Schengen este prezentat Consiliului UE, care adopta decizia prin care autorizeaza ridicarea controlului la frontierele interne.