Procurori generali si sefi ai procuraturilor din 112 state membre ale Organizatiei Natiunilor Unite se afla la Bucuresti, pentru a participa la Summitul Mondial al breslei.

Discursuri politice si dezbateri tehnice compun agenda celor doua zile de program, tema centrala fiind, cum a subliniat si gazda reuniunii, Laura Codruta Kovesi, procuror general al României, în discursul inaugural, ‘încrederea publica, în justitie’, într-un moment în care, atitudinea fata de institutii, în ansamblul lor, trece printr-o faza populara, de reevaluare. Seful Ministerului Public de la Bucuresti a pledat pentru instituirea unui organism national, propunând chiar fondarea unui secretariat tehnic permanent, al summitului.

Subiectul a fost prezent si în mesajul rostit, cu ocazia deschiderii evenimentului de la Bucuresti, de presedintele României, Traian Basescu, acesta vorbind despre schimbul de informatii si cooperare a statelor în vederea combaterii fenomenelor infractionale.

Despre încrederea publica în independenta si impartialitatea anchetelor judiciare a vorbit si premierul Emil Boc, constient ca asupra procurorilor, în special, se exercita „un cumul de presiuni politice, mediatice, populare, tentatia coruptiei si chiar amenintari fizice”.

Independenta institutiei procurorului a fost un alt punct din discursul premierului Boc, tema facând chiar subiectul uneia dintre sesiunile summitului din aceasta dimineata, la Palatul Parlamentului. Printre cei care vor pleda pentru acest detaliu, semnificativ în consolidarea pozitiei Ministerelor Publice în societate, se numara si Harald Range, procurorul general al Curtii de Apel Celle, din Germania.

Ulterior, pe agenda primei zile, se va afla si intensificarea modalitatilor de atenuare a factorilor de presiune, la care sunt expusi procurorii.

Summitul, aflat la a treia editie, va continua, mâine, cu un accent special pus pe identificarea unor formule de cooperare transnationala, fie ea regionala, fie mai ampla, fiindca printre cei care vor vorbi mâine, se numara Francisco Fonseca Morillo, director în cadrul Comisiei Europene, dar si Vladimir Vukcevici, procuror al Parchetului pentru Crime de Razboi din Serbia. Summitul va fi închis de ministrul român de externe, Cristian Diaconescu.

 

Sursa: Deutsche Welle