Va prezentam punctul de vedere al Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti asupra criticilor formulate în mass-media cu privire la Proiectul Noului Cod Penal
Proiectul a renuntat la reglementarea incestului ca infractiune distincta, fiind preferata prevederea ipotezelor de incest regasite cel mai frecvent în practica judiciara ca forme agravate ale unora dintre infractiunile la viata sexuala. Astfel, actele sexuale comise asupra unei rude în linie dreapta, frate sau sora se regasesc în art. 216 alin. (3) lit. b), art. 217 alin. (2) lit. b), art. 218 alin. (4) lit. a) si art. 219 alin. (2) lit. a) din proiect.
Acest model de reglementare, presupunând renuntarea la incest ca incriminare autonoma se regaseste si în alte coduri penale europene adoptate sau modificate în ultimii ani (Franta, Spania, Portugalia etc.).
Ipotezele care nu se includ în textele legale mentionate nu justifica o reactie penala, problematica incestului în cazurile respective fiind un aspect de patologie sociala, iar nu de incriminare penala.
Lipsa sanctiunilor de natura penala nu înseamna însa o lipsa de reactie a societatii fata de astfel de acte, acestea continuând a fi respinse de catre societate atât din punct de vedere moral, cât si juridic.
La nivelul comisiei pentru elaborarea Codului penal s-a apreciat ca nu sanctiunile de natura penala constituie cea mai adecvata metoda de combaterea a fenomenului, ci mai degraba un sistem de masuri de natura medicala si sociala, incestul având la baza mai ales factori de ordin patologic.
De asemenea, mentionam ca, în conformitate cu legea civila, casatoria între rude în linie dreapta, precum si colaterala pâna la gradul 4 inclusiv.
NOTA REDACTIEI: Pe acelasi subiect va recomandam sa cititi si opinia prof.univ.dr. Valerian Cioclei, publicata în Curierul Judiciar nr. 3/2009 la rubrica Noile coduri în dezbatere – Codul penal cu titlul Incestul fara victima: CRIMA sau PEDEAPSA?