Legea nr. 184/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 198/2004 privind unele masuri prealabile lucrarilor de constructie de autostrazi si drumuri nationale
Prezenta lege de modificare si completare a fost emisa în scopul accelerarii realizarii investitiilor de utilitate publica nationala, judeteana sau locala constând în constructia de drumuri si autostrazi, având în vedere dificultatile create pâna în prezent în procesul de expropriere si repercusiunile asupra proiectelor finantate de la bugetul de stat sau cu finantare internationala. Actul normativ extinde cadrul de aplicare al Legii nr. 198/2004 si la drumurile de interes judetean sau local, exproprierea terenurilor necesare pentru realizarea acestui tip de drumuri si pentru relocarea utilitatilor, drumurilor tehnologice, ale celor temporare si ocolitoare, urmând a fi realizata în baza sa. Pentru drumurile de interes national, expropriator este statul român, pentru cele de interes judetean, judetele, iar pentru cele de interes local, municipiile, orasele si comunele.
Legea simplifica procedura exproprierii, precum si procedura de avizare a lucrarilor, pentru acestea nefiind necesara autorizatia de constructie, reducând unele dintre termenele procedurale (de exemplu, termenul de depunere a cererii de despagubire de catre expropriat este redus de la 30 la 10 zile), pentru a asigura finalizarea la termen a programelor de reabilitare sau constructie a drumurilor de interes national, judetean sau local. Tot în acest scop, se instituie o derogare de la prevederile Legii nr. 10/2001, imobilele pentru care s-au formulat notificari de restituire urmând a fi expropriate în conditiile prezentei legi. De asemenea, se interzice suspendarea sau sistarea lucrarilor de utilitate publica privind drumurile ce fac obiectul legii la cererea vreunei persoane ce invoca existenta unor litigii privind posesia ori proprietatea imobilului expropriat. Neeliberarea în termen a certificatelor de urbanism, a avizelor, acordurilor si autorizatiilor necesare, pentru lucrarile ce fac obiectul legii, de catre autoritatile competente, constituie contraventie si se sanctioneaza cu sume cuprinse între 5.000 si 10.000 lei.
Legea a fost promulgata pe data de 20.10.2008 si a fost publicata în MO 740/2008.