Ordonanta aprobata miercuri, cu majoritatea senatorilor declarati prezenti, înlocuieste prevederile Legii 187/1999, declarata, în februarie, neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala

Senatorii au adoptat, miercuri, proiectul de lege de adoptare a Ordonantei de Urgenta privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii, rolul CNSAS în noua lege fiind strict administrativ, de a constata calitatea de lucrator al Securitatii, fara a da verdict de politie politica.

Ordonanta asigura unele masuri pentru continuarea activitatii Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii si asigura o procedura strict administrativa la nivelul CNSAS, Colegiul putând doar constata calitatea de lucrator al Securitatii sau colaborator al acesteia, fara a mai putea da verdict de politie politica.

Ordonanta stabileste ca actul constator emis de CNSAS este supus controlului instantei de judecata sub toate aspectele, rolul CNSAS fiind astfel limitat doar la a constata calitatea de lucrator al Securitatii, fara trimitere la sintagma de „politie politica”.

Ordonanta adoptata, miercuri, de Senat, mai include doua amendamente operate în comisia juridica, unul dintre acestea stabilind ca fostii secretari de judet ai PCR nu mai fac obiectul verificarilor CNSAS, iar al doilea precizând ca preotii pot fi verificati de CNSAS, doar la cererea cultului respectiv.

Ordonanta mentine categoriile de demnitari pe care CNSAS îi verifica din oficiu existente si în legea declarata neconstitutionala, începând cu presedintele statului, parlamentarii, prefectii, terminând cu persoanele cu functii de conducere din directiile judetene de sanatate, din regiile autonome, din societatile si companiile nationale.

Guvernul a aprobat, în luna martie, o ordonanta de urgenta pentru a permite Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii sa îsi continue activitatea, dupa decizia Curtii Constitutionale prin care Legea CNSAS a fost considerata drept neconstitutionala.

Legea de aprobare a OUG 24/2008 privind CNSAS a fost adoptata tacit de Camera Deputatilor, în forma initiala, fara modificarile aduse de Comisia juridica, deoarece în plen nu a întrunit voturile necesare, iar termenul de adoptare a expirat, fiind trimisa în aceasta forma la Senat, forul decizional în cazul acestui act normativ.

 
Sursa:Mediafax