Inten?ia exprimata de catre ministrul Justi?iei în cadrul discu?iilor cu judecatorii CEDO este de aceea de a realiza „O colaborare cât mai strânsa a autoritatilor române cu CEDO, pentru gasirea mijloacelor optime de limitare a cazurilor de condamnare a tarii noastre în fata acestei instante”.

Ministrul Justitiei a aratat, totodata, ca la elaborarea proiectelor noilor Coduri de procedura civila si de procedura penala o atentie deosebita a fost acordata tocmai solutionarii problemelor evidentiate în jurisprudenta CEDO, în special celor privind durata proceselor, neexecutarea hotarârilor judecatoresti, jurisprudenta neunitara.

În plus, demnitarul român a subliniat faptul ca la nivelul Ministerului Justitiei exista preocuparea permanenta de monitorizare a jurisprudentei CEDO, de colaborare cu Agentul Guvernamental pentru CEDO, precum si de solutionare cu celeritate a problemelor pentru care Ministerul Justitiei are initiativa legislativa.
A fost manifestata, în acelasi timp, deschiderea fata de analizarea unor noi solutii care ar putea ameliora situatia în domeniul restituirii proprietatilor, dând asigurari cu privire la faptul ca Ministerul Justitiei urmareste îndeaproape aspectele legate de jurisprudenta CEDO în aceasta materie. Dosarul restituirii proprietatilor este abordat sistematic la nivelul ministerului, deoarece el afecteaza nu numai credibilitatea, ci si bugetul României.
Reprezentantii instantei de la Strasbourg, prof. univ. dr. Corneliu Bîrsan, judecatorul României la CEDO, si Josep Casadevall, presedintele sectiei a treia a Curtii, au declarat ca, potrivit statisticilor, România se situeaza pe locul doi în privinta numarului reclamatiilor depuse de cetatenii români la CEDO si pe locul trei în privinta condamnarilor suferite de statul român pentru nerespectarea dreptului de proprietate. O zecime din totalul cauzelor ce privesc România la CEDO se refera la problema proprietatii.
În acelasi timp, cei doi magistrati au mai evidentiat urmatoarele aspecte:
  • Necesitatea reformarii sistemului judecatoresc, astfel încât procesele sa se desfasoare într-un ritm mai rapid si mai eficient, cu respectarea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. În plus, s-a subliniat necesitatea reconsiderarii rolului Înaltei Curti de Casatie si Justitie, astfel încât aceasta sa-si exercite cu adevarat rolul, în acest mod putându-se realiza dezideratul unei jurisprudente unitare.
  • Nefunctionalitatea actuala a Fondului „Proprietatea”, constituit pentru asigurarea resurselor financiare necesare despagubirii persoanelor expropriate abuziv.
  • Necesitatea instituirii unui sistem rapid si eficace de acordare a despagubirilor persoanelor expropriate abuziv (eventual dupa modelul polonez), care ar putea conduce la reducerea numarului de cauze de pe rolul CEDO în aceasta materie. În acest context, judecatorul Cassadeval a aratat ca alte state au limitat prin lege cuantumul despagubirilor, acest lucru fiind considerat rezonabil atunci când suma este adecvata.
  • Problematica neexecutarii hotarârilor judecatoresti reflectata în jurisprudenta CEDO.
  • Executarea neîntârziata de catre România a hotarârilor CEDO, accelerarea procedurilor, netergiversarea executarii (tergiversare observata, de multe ori, prin atitudinea necooperanta a autoritatilor locale românesti).
La discutiile cu delegatia CEDO au mai luat parte ambasadorul Mihnea Constantinescu, consilier de stat si sef al Cabinetului primului ministru al României, si, din partea Ministerului Justitiei, Cristian Mihailescu, consilier diplomatic, Alina Radoi, directorul Directiei Elaborare Acte Normative, Studii si Documentare (DEANSD), Florin Razvan Radu, directorul Directiei Drept International si Tratate, si Ruxandra Pasoi, consilier juridic DEANSD.
Cei doi judecatori CEDO efectueaza o vizita în România în perioada 25-29 octombrie 2008 la invitatia subsecretarului de stat Razvan-Horatiu Radu, Agentul Guvernamental pentru CEDO. Aceasta vizita a avut drept scop realizarea unui dialog direct între autoritatile din România si judecatorii CEDO, pentru o mai buna colaborare si cunoastere reciproca.
 
Sursa:Ministerul Justi?iei