La selectie îsi pot depune candidatura  judecatori, procurori sau asimilati ai acestora, cu experienta în domeniul cooperarii judiciare internationale

Temeiul juridic si scopul anuntului

În temeiul art. 5 alin. (3), Titlul I, din Ordonanta de Urgenta nr. 123/2007 privind unele masuri pentru consolidarea cooperarii judiciare cu statele membre ale Uniunii Europene publicata în Monitorul  Oficial  al României, Partea I,  nr. 751 din 6.11.2007, aprobata cu modificari prin Legea nr. 85/2008, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.292 din 15.04.2008, Ministerul Justitiei lanseaza procesul de selectie a unui magistrat de legatura ce urmeaza a fi trimis în Republica Italiana.

Obiective si atributii

În aplicarea Actiunii Comune din 22 aprilie 1996 adoptata de Consiliu în temeiul articolului K.3 din Tratatul privind Uniunea Europeana, privind crearea unui cadru pentru schimbul de magistrati de legatura, în scopul îmbunatatirii cooperarii judiciare între statele membre ale Uniunii Europene, potrivit O.U.G nr. 123/2007 privind unele masuri pentru consolidarea cooperarii judiciare cu statele membre ale Uniunii Europene prin „magistrat de legatura” „se întelege un judecator, procuror sau o persoana de specialitate juridica, în sensul prevederilor art. 87 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu experienta în domeniul cooperarii judiciare internationale în materie penala si civila, trimisa într-un stat membru al Uniunii Europene sau, daca este cazul, într-un stat tert, pentru facilitarea si îmbunatatirea cooperarii în domeniu cu acel stat, pe baza unor acorduri bilaterale sau multilaterale.”

Conditii

Poate fi numita magistrat de legatura în Republica Italiana persoana care îndeplineste urmatoarele conditii cumulative:

a)   este cetatean  român, cu domiciliul în România;b)  este procuror,  judecator sau persoana de specialitate juridica asimilata judecatorilor si procurorilor;c) cunoaste la un nivel avansat (scris, vorbit)  limba italiana; cunoasterea si a unei alte limbi de circulatie internationala reprezinta un avantaj.

d) are experienta practica în domeniul cooperarii judiciare internationale.

Drepturi si obligatii

Conform art. 5 din O.U.G. nr. 123/2007, cu modificarile si completarile ulterioare:

„(1) Magistratii de legatura beneficiaza în statul în care sunt trimisi de drepturile salariale si de alte drepturi banesti corespunzatoare functiei diplomatice de ministru consilier, potrivit legislatiei de salarizare în vigoare pentru personalul trimis în misiune permanenta în strainatate.

(2) Pe perioada desfasurarii misiunii permanente în strainatate, magistratul de legatura îsi pastreaza vechimea în munca si magistratura si drepturile prevazute de lege pentru judecatori, procurori si asimilatii acestora, însa nu poate beneficia în tara de aceleasi drepturi acordate potrivit dispozitiilor alin. (1). În cazul în care drepturile salariale specifice functiei de judecator, procuror sau asimilat al acestora, de care ar fi beneficiat în tara magistratul de legatura în cauza, sunt mai mari decât cele prevazute la alin. (1), acesta îsi va pastra drepturile salariale mai favorabile.

(3) Dispozitiile art. 58 din Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu se aplica în cazul magistratilor de legatura trimisi în misiune permanenta în strainatate.

(4) Durata mandatului magistratului de legatura este de pâna la 3 ani, cu posibilitatea reînnoirii o singura data, si se stabileste prin ordin al ministrului justitiei.

(5) Magistratul de legatura elaboreaza anual un raport de activitate pe care îl prezinta directorului directiei de specialitate a Ministerului Justitiei pâna la sfârsitul primei luni a anului urmator. Rapoartele de activitate ale magistratilor de legatura se prezinta ministrului justitiei de catre directorul directiei de specialitate, însotite de evaluarea acestuia cu privire la activitatea desfasurata de fiecare magistrat de legatura, precum si cu privire la stadiul cooperarii judiciare cu statul respectiv, în functie de care formuleaza propunerile care se impun.”

5.  Functiile si atributiile magistratului de legatura

Magistratul de legatura îndeplineste orice activitate menita sa favorizeze si sa accelereze, în special prin stabilirea de contacte directe cu serviciile competente si cu autoritatile judiciare ale statului gazda, toate formele de cooperare judiciara în materie penala si civila, dupa caz.

 Magistratul de legatura român desfasoara si activitati destinate sa asigure functiile de schimb de informatii si de date statistice, cu scopul de a favoriza cunoasterea reciproca a sistemelor juridice, a bancilor de date juridice, precum si relatiile dintre profesiile juridice din cele doua state.

Procedura

Conform art. 4 alin. (3)-(5) din OUG nr. 123/2007, cu modificarile si completarile ulterioare:

„(3) Magistratii de legatura sunt selectati pe baza unui concurs de dosare, care sa ateste o bogata experienta practica în domeniul cooperarii judiciare internationale, si a unui interviu.

(4) Magistratul de legatura este numit prin ordin al ministrului justitiei, în cazul judecatorilor si procurorilor fiind necesara si o hotarâre a Consiliului Superior al Magistraturii pentru aprobarea detasarii la Ministerul Justitiei.

(5) În cazul în care un consilier juridic de la directia de specialitate a Ministerului Justitiei este trimis ca magistrat de legatura, acesta este transferat pe unul dintre posturile create cu acest scop, pe postul sau urmând a fi numit temporar un alt consilier juridic din Ministerul Justitiei.”

Sursa:Ministerul Justitiei