Începând cu data de 15 octombrie 2008, fiecare curte de apel are obligatia sa comunice Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ) situatia dosarelor mai vechi de un an aflate pe rol, precum si situatia hotarârilor care nu au fost redactate în termenul prevazut de lege

De asemenea, CSM a solicitat ca în cuprinsul comunicarilor sa fie indicate succint cauzele care au condus la redactarea cu întârziere a hotarârilor judecatoresti.

Într-un comunicat de presa, CSM precizeaza faptul ca ”a manifestat si manifesta preocupare permanenta pentru solutionarea cauzelor de catre instantele de judecata române, într-un termen rezonabil”.

”Celeritatea procedurii judiciare cu respectarea tuturor garantiilor procesuale ale partilor, constituie indicatori de calitate esentiali cu privire la modul de functionare a oricarui sistem judiciar, deziderate impuse de normele legale interne dar si de cele internationale”.

Printre cauzele pentru care România este condamnata de CEDO se numara si încalcarea dreptului la o judecata echitabila într-un termen rezonabil.

Ultimul caz judecat de CEDO privind încalcarea acestui drept a avut loc la sfârsitul lunii septembrie, în cauza Craciun împotriva României. Judecatorii Curtii au decis, la acea data, ca statul roman sa plateasca reclamantului despagubiri de 7200 euro.

Sursa:CSM