Actiunile în anularea incidentelor de plati înscrise în Fisierul national de incidente de plati sunt de competenta tribunalului, ca prima instanta.
În practica judiciara nu exista un punct de vedere unitar cu privire la competenta materiala de solutionare a actiunilor formulate împotriva înscrierii incidentului bancar la Centrala de Incidente si Plati din cadrul Bancii Nationale a României.
S-a relevat ca unele instante au considerat ca, din moment ce dispozitiile din OG nr. 11/1993, astfel cum a fost aprobata prin Legea nr. 83/1994, care a modificat prevederile Legii nr. 58/1934 si ale Legii nr. 59/1934, stabilesc competenta de solutionare a actiunilor privind cecul, cambia si biletul la ordin în favoarea judecatoriei, tot judecatoriei trebuie sa îi revina si competenta de solutionare si actiunile formulate împotriva înscrierii incidentului bancar.
Alte instante, dimpotriva, au apreciat ca astfel de actiuni au un caracter comercial, neevaluabil în bani, încât competenta de solutionare a lor în prima instanta revine tribunalului în baza art. 2 pct. 1 lit. a) C.proc.civ.
Aceste din urma instante au interpretat si aplicat corect dispozitiile legii.
Astfel, Sectiile Unite ale ICCJ admit recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie si stabilesc:
Actiunile în anularea incidentelor de plati înscrise în Fisierul national de incidente de plati sunt de competenta tribunalului, ca prima instanta.
Decizia nr. LXXXV (85) din 10 decembrie 2007 a fost publicata în MO 685 din 7 octombrie 2008.